open-navfaktor-logo
search
Neopravdano kašnjenje
Zatraženo izricanje mjere za sutkinju Općinskog suda u Sarajevu
Ured disciplinskog tužioca zatražio je od Komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VTSV) Bosne i Hercegovine da sutkinji Općinskog suda u Sarajevu Aidi Durić Hrvačić izrekne adekvatnu mjeru za neopravdano kašnjenje i propuštanje da riješi predmet koji joj je vraćen sa drugostepenog suda 2014., dok je punomoćnik tužene predložio da se tužba odbije.
15.03.2023. u 15:20
get url
text

Kako je na ročištu navela disciplinska tužiteljica Emira Zulčić, utvrđeno je da je između 2014. i 2019. počinjen prekršaj koji obuhvata neopravdano kašnjenje u izradi odluka ili u drugim radnjama u vezi s obavljanjem dužnosti sudije ili bilo kakvo drugo ponovljeno nepoštivanje dužnosti sudija, dodajući da je ovo drugi disciplinski postupak protiv Durić Hrvačić i da je i ranije odgovarala za isti prekršaj.

Punomoćnik tužene Nedim Muhić pozvao se na zastaru od pet godina po Zakonu o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) koja je, prema njegovim navodima, nastupila 21. novembra 2017., s obzirom na to da je tužba podnesena 21. novembra 2022. godine, pa se period prije navedenog datuma ne treba uzimati u razmatranje.

Muhić smatra da je važna činjenica da predmet o kojem je riječ, a koji tretira rješenje stambenog pitanja, ni do danas nije riješen, da je sam po sebi komplikovan, proslijeđen drugim sudijama nekoliko puta, te da je tužena u vremenu koje on smatra relevantnim poduzela 14 radnji u postupku.

Disciplinska tužiteljica smatra da argument o zastari ne stoji jer se radi o kontinuitetu. Također, navela je kako predmet u CMS-u nije evidentiran kao nerješiv, te da radnje koje je sutkinja učinila nisu procesne.

Strane u potupku su iznijele materijalne dokaze, a među dokumetacijom koju je predočila Zulčić naveden je vremenski period veći od dvije godine između trenutka kada je sutkinji predmet vraćen na novo postupanje do prvog zakazanog ročišta.

Zulčić je na kraju predložla da se sutkinji Durić Hrvačić izrekne adekvatna disciplinska mjera, a Muhić da se tužba odbije.

Disciplinska komisija VSTV-a će odluku donijeti u zakonom predviđenom roku, piše Birn.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.