open-navfaktor-logo
search
Ročište sljedeće sedmice
Zatraženo ponovno spajanje postupka protiv Dodika i Lukića
Odbrana Miloša Lukića, bivšeg vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika RS-a, koji je optužen s Miloradom Dodikom zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika, uputila je zahtjev Sudu Bosne i Hercegovine za ponovnim spajanjem postupka koji je privremeno razdvojen zbog Lukićeve bolesti.
29.01.2024. u 13:52
get url
text

Miljkan Pucar, advokat optuženog Lukića, za Detektor je rekao da još nemaju nikakav odgovor. Dodaje kako su zahtjev uputili odmah nakon što je njegov branjenik došao na posao.

- Sud bi uvijek trebao u razumnom roku od osam dana nam dostaviti odgovor. Nije propisan rok. Nije bilo razloga da se razdvaja postupak, ali sada imamo razloga da se spoji - rekao je Pucar.

Miljkan Pucar

VEZANI TEKST - Suđenje Dodiku ponovo otkazano: Traži se izuzeće sudije Strike i još sedam sudija, uključujući i predsjednicu

Iz Suda BiH kažu da će donijeti odluku u razumnom roku "poštujući načelo efikasnosti krivičnog postupka".

Odluka o privremenom razdvajanju predmeta je donesena na prošlom ročištu. Prije ročišta, Lukićeva odbrana podnijela je zahtjev za novu odgodu jer je optuženi hospitaliziran dan ranije, ali je odbijen.

Goran Bubić, branilac Milorada Dodika, nakon takve odluke uložio je zahtjeve za izuzeće sudije Strike zbog nepristrasnosti, ali i još sedam sudija Suda BiH koji su učestvovali u radu na ovom predmetu, a koji je odbijen kao nedopušten.

Dodik i Lukić su optuženi da su od 1. do 9. jula ove godine u Banjoj Luci, svjesno i znajući da je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt donio odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, poduzimali službene radnje s ciljem nastavka zakonodavnog postupka.

Suđenje Dodiku ranije je zakazano za 5. februar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.