open-navfaktor-logo
search
Ročište u Sudu BiH
Zatraženo produženje pritvora Berbiću i Labidiju, optuženim za ratovanje u Siriji
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je produženje pritvora Miralemu Berbiću i Hamzi Labidiju nakon što su protiv njih potvrđene optužnice zbog nezakonitog pridruživanja stranim paravojnim formacijama.
18.05.2020. u 18:07
get url
text

Na odvojenim ročištima Tužilaštvo i Odbrane iznijeli su stavove u vezi s pritvorom u kojem se Berbić i Labidi nalaze od kada su deportovani iz Sirije u decembru prošle godine.

Odbrana Berbića usprotivila se prijedlogu, ocijenivši da ne stoje navodi da bi optuženi mogao pobjeći ili ponoviti krivično djelo, kao ni da bi njegovim puštanjem na slobodu došlo do uznemiravanja javnosti.

Iako je potvrđena optužnica zbog ratovanja u Siriji na strani ISIL-a, kao terorističke organizacije, branilac Almin Hrustić je pozvao Sud da preispita osnovanost sumnje, navodeći da se na snimcima u dokaznom materijalu uopšte ne nalazi Berbić.

Hrustić je rekao da su Berbiću oduzete isprave u Siriji, gdje je otišao u potrazi za svojom kćerkom i petoro unučadi. Dodao je da je optuženi u jednom selu bio prisiljen da obavlja određene radove i da se nije mogao vratiti.

Sam optuženi je ispričao kako je onima koji su namjeravali da se vrate traženo između 500 i 1.500 dolara, što on nije imao. Naveo je da je tražio alternativne mogućnosti da se vrati sa kćerkom i unučadima, te da se predao čim je to bilo moguće.

- Godine 2016. mogao je doći ko ima para ili ga organizacija pošalje na neki zatadak - kazao je Berbić.

Odbrana je predložila da se, umjesto određivanja mjere pritvora, optuženom ograniči kretanje i sastajanje sa određenim osobama.

Tužiteljica Elvira Stanojlović je istakla da je potvrđivanjem optužnice potvrđena osnovana sumnja. Ona je navela da dokazi pokazuju da je optuženi bio pripadnik paravojne formacije u okviru ISIL-a, da je ispoljio visok stepen radikalizacije, te da su svi koji su otišli mogli da se vrate.

Odbrana Hamze Labidija je naglasila da optuženi nema pasoš i da se iz zemlje ne može otići sve i da se hoće. U vezi sa navodima Tužilaštva o mogućnosti ponavljanja krivičnog djela, branilac Senad Bilić je kazao da je, osim što je kretanje nemoguće, objavljeno i da je ISIL uništen.

Bilić je pitao kakve indicije postoje o mogućnosti da Labidi ponovi djelo u BiH, i da po toj logici ne bi trebao nikad izaći iz zatvora. Dodao je da smatra da s potvrđivanjem optužnice prestaje da postoji opasnost od uticaja na svjedoke, jer su svi dokazi već prikupljeni.

S navodima Odbane nije se složio tužilac Dubravko Čampara, koji je rekao da ne želi doći u situaciju da svjedoci mijenjanju iskaze zbog nečijeg uticaja.

- Ako neko misli da su granice neprohodne, ja ću ga obavijestiti da migranti i dan-danas ulaze i izlaze iz BiH. To su mlađi ljudi, kao i optuženi, i mogao bi se vrlo lako inflitrirati - istakao je Čampara.

On je dodao da ta ideologija nije poražena niti je organizacija prestala da postoji, te da su, kao takozvani "spavači", prisutni i u Evropi.

Čampara je dodao da je Labidi boravio sedam godina u ratnoj zoni, na šta je branilac kazao da se optužnica odnosi na period od 2016. do 2019. a da je Labidi kao 15-godišnjak otišao s majkom u Siriju.

Sud će naknadno donijeti odluku o prijedlozima za produženje pritvora, a u sljedećoj fazi postupka optuženi će biti pozvani da se izjasne o krivici.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.