open-navfaktor-logo
search
Projekti
Zatvaranje kolektivnih centara u Goraždu: Ključeve preuzelo 50 porodica
U okviru projekta CEB II - "Zatvaranje kolektivnih i alternativnih centara putem javnih stambenih rješenja" u Goraždu je završena izgradnja dva višestambena objekta sa 50 stanova.
11.09.2023. u 12:33
get url
text

FOTO: FMROI

Danas su uručeni ključevi porodicama koje su do sada boravile u kolektivnim i alternativnim smještajima. Implementator projekta CEB II u Federaciji Bosne i Hercegovine je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

Ceremoniji uručenja ključeva prisustvovali su ministar za ljudska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić, federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Nerin Dizdar, gradonačelnik Goražda Ernest Imamović i predstavnici Bosansko - podrinjskog kantona, saopćio je FMROI.

- Drago mi je što sam danas ovdje i što mogu podijeliti s vama radost useljenja u nove domove. Pedeset porodica sada ima osiguran krov nad glavom, ali i priliku za novi početak. Samim tim što odmah na početku dobijate kvalitetne uvjete za život, znači mnogo. Sa ostvarenim pravom na stanovanje, sve je lakše i pristupačnije za vas, ali i vašu djecu, njihovo odrastanje i školovanje.

Obaveza svih nas je da vam to osiguramo i mene raduje što Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, ima važnu ulogu u tome - izjavio je danas na ceremoniji državni ministar za ljudska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić, saopćilo je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

FOTO: FMROI

Stambeni objekti izgrađeni su iz sredstava kredita Razvojne banke Vijeća Evrope CEB i uz učešće grada Goražde putem oosiguranja lokacije za izgradnju, potrebne infrastrukture, dozvola i saglasnosti. Ukupna vrijednost iznosila je 3.063.131,71 KM od čega su 2.994.964,49 KM s PDV-om odnosno 2.559.798,71 KM bez PDV-a kreditna sredstava CEB-a, te 503.333,00 KM sredstava koje je osigurao Grad Goražde.

Inače, u Goraždu je u ovoj godini po osnovu projekta CEB II useljeno 116 porodica. U planu je izgradnja još jedne kuće, u koju bi se do proljeća trebale useliti 24 porodice.

Sa današnjim useljenjem završeni su radovi na izgradnji zgrada u okviru 44 potprojekta. Njima je osigurano 1.208 stanova u Bosni i Hercegovini i useljen je isti broj korisničkih porodica.

Projekt CEB II "Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem osiguranja javnih stambenih rješenja" bit će implementiran u 46 gradova i općina u Bosni i Hercegovini zahvaljujući kreditnim sredstvima Razvojne banke Vijeća Evrope. Prema ažuriranim planovima implementatora, bit će izgrađeno 68 stambenih zgrada u okviru kojih će biti izgrađeno oko 2.045 stanova. Razvojna banka Vijeća Evrope produžila je rok implementacije projekta do kraja 2024. godine.

- Zahvaljujem se Razvojnoj banci Vijeća Evrope što je prepoznala potrebu da svoj novac ulaže u ovakve projekte i pomaže hiljadama porodica koje su u potrazi sa sigurnim domom. Pohvalio bih angažman Gradske uprave Goražde i gradonačelnika Ernesta Imamovića, za osiguranje svih potrebnih preduvjeta kako bi ovi ljudi danas mogli imati svoj dom. Imate moju podršku i u nastavku. Stanarima želim ugodan boravak u njihovim novim domovima. A ja u svoje ime, i u ime Ministarstva kojim rukovodim, sa ovoga mjesta mogu obećati nastavak podrške - zaključio je Hurtić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.