open-navfaktor-logo
search
Zaslužili poticaje
Zatvorenici u Zenici proizvode hranu za sebe i čuvare: Imaju farme krava, voćnjake, 15 plastenika, tovili su piliće
Farme muznih i tovnih krava, tov pilića, hektari zasađenog i zasijanog voća i povrća, plastenička proizvodnja i uzgoj žitarica - sve je to u Kazneno popravnom zavodu "Novi život" iz Zenice, koji će od sljedeće godine biti uvršten u program podsticajnih mjera za poljoprivrednu proizvodnju.
09.08.2023. u 12:23
get url
text

- Uvjerio sam se da u krugu zeničkog zatvora, zatim na ekonomijama u Peharama i Begovom Hanu, zatvorenici proizvode gotovo sve što je potrebno za kvalitetnu pripremu hrane. Imaju petnaest plastenika, pola hektara zasijanog luka a u voćnjacima je 1.600 stabala jabuke i po 500 stabala šljive i kruške. Organizacija proizvodnje je savršena zahvaljujući Redži Kahriću, direktoru zatvora - kaže Vinko Marić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Zeničko-dobojskog kantona (ZDK).

Vinko Marić i Redžo Kahrić saglasni su da proizvodnja sa ovakvim obimom zaslužuje da uđe u program podsticajnih mjera. Uz asistenciju Huseina Zukića, zaposlenog agronoma, prate se i bilježe sve faze uzgoja poljoprivrednih proizvoda.

- Kazneno popravni zavod ima tradiciju i sve potrebne resurse koji nam omogućavaju ovakav način proizvodnje. Radne snage ne manjka a iz istog kazana se hrane i zatvorenici i čuvari. Uz malu podršku, ova proizvodnja se može unaprijediti - objašnjava direktor Kahrić.

Prethodnih godina imali su tov piladi tako da su u jednom turnusu izbacivali 3.000 tovljenih pilića. Od aprila ove godine, odustali su od te proizvodnje jer nemaju vlastitu klaonicu. Na ponovljene oglase za uslužno klanje pilića niko se nije javljao, pa su bili prisiljeni da se preorijentišu na proizvodnju konzumnih jaja.

Zanimljivo je da zatvorenici svake godine nakose od 30 do 40 tona sijena za farme goveda, saopćio je Press Vlade ZDK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.