open-navfaktor-logo
search
Strašni zločini
Zaustavite genocid u Gazi: U Brčkom više od hiljadu ljudi izašlo na skup podrške Palestini
U organizaciji Udruženja mladih "Izvor" Brčko danas je u centru grada organizovan mirni skup pod nazivom "Brčko za Palestinu" s kojeg je više od hiljadu građana, noseći zastave i transparente podrške Palestini, poslalo poruke mira.
12.11.2023. u 13:27
get url
text
Protesti u Brčkom
Protesti u Brčkom

Član organizacionog odbora skupa i predstavnik udruženja mladih "Izvor" Ensar Gobeljić naglasio je da okupljeni građani na ovaj način skreću pažnju na kršenje ljudskih prava u Palestini, uz zahtjev da se rat u tom dijelu svijeta što prije zaustavi.

- Svjesni smo da se tu radi o kršenju svih ljudskih prava i ovo je naš doprinos da skrenemo pažnju, da ne kažemo da ne možemo ništa učiniti. Okupili smo se da učinimo ono što je u ovom trenutku najviše moguće - poručio je Gobeljić.

Učesnica skupa Elvisa Čačković došla je sa svojom porodicom da zajedno daju podršku i skrenu pažnju na događaje u Palestini.

- Kao majka četvoro djece osjećam potrebu da podignem svoj glas da se nikada više na kugli zemaljskoj ne dogode ovakvi strašni zločini, naročito tako strašni zločini gdje se svirepo ubijaju djeca i gdje planski stradaju porodice i zato smo ovde na istočnoj kapiji Bosne da i mi podignemo svoj glas za slobodnu Palestinu - kaže Čačković.

Jedan od učesnika skupa Kristijan Bilić kaže da je došao na Trg mladih kako bi dao moralnu podršku narodu Palestine.

- Vidjeli smo nedavno da je treća najstarija crkva srušena u bombardovanju Gaze i želim da stanem na pravu stranu. Već 80 godina traju sukobi u tom dijelu svijeta i Brčko je pokazalo danas da je na pravoj strani istine - naglasio je Bilić.

Skup podrške narodu Palestine protekao je mirno i bez incidenata, a brojni građani nosili su zastave Palestine, BiH i transparente podrške. Skupu je prisustvovao i gradonačelnik Brčko distrikta Zijad Nišić, te nekoliko zastupnika u Skupštini Brčko distrikta, kao i brojni predstavici nevladinog sektora u Brčkom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.