open-navfaktor-logo
search
Okrugli sto
ZAVNOBiH je lična karta Bosne i Hercegovine
Općinski načelnik Faris Hasanbegović istakao je važnost ovog dogašaja za Sanski Most, kao i za čitavu BiH
01.07.2019. u 12:02
get url
text

U sklopu obilježavanja 75. godišnjice Drugog zasjedanja ZAVNOBiH-a u Sanskom Mostu održan je danas okrugli sto o značaju zasjedanja za razvoj državnosti Bosne i Hercegovine. U raspravi učestvovali su brojni istaknuti naučni i javni radnici iz BiH.

Predsjednik Odbora za obilježavanje 75 godina ZAVNOBiH-a Nijaz Skenderagić poručio je tom prilikom da je ZAVNOBiH jedan od možda najvažnijih događaja u istoriji BiH.

- Treba da se ponosimo što su ovdje udareni temelji državnosti, te da neke poruke i pouke iz tog vremena, bez obzira što je to bilo tako davno, i danas aktueliziramo. Ja bih posebno podvukao da BiH ima svoju hiljadugodišnju tradiciju i ako se može reći da je Povelja Kulina Bana njen rodni list, onda sigurno ZAVNOBiH je lična karta Bosne i Hercegovine - rekao je.

Akademik Mirko Pejanović je kazao da je "ovo drugo zasjedanje značilo preokret u odnosu na prvo zasjedanje, a taj preokret se ogledao u tome što je donesena važna istorijska odluka da ZAVNOBiH preraste iz opštepolitičkog u zakonodavno tijelo, najviši organ vlasti koji je istovremeno nosilac zakonodavne uloge i nosilac izvršne vlasti".

- Na osnovu drugog zasjedanja ZAVNOBiH-a Bosna i hercegovina je dobila svoje istinsko narodno predstavništvo, svoj parlament - smatra Pejanović.

Bilo je to, kako je rekao, izraz težnji građana BiH da sami grade i uređuju svoju federalnu Bosnu i Hercegovinu. Historičar Husnija Kamberović naglasio je značaj vrijednosti definisanih na zajedanju u Sanskom Mostu.

- Na drugom zasjedanju Bosna i Hercegovina je definirana kao država ravnopravnih naroda koji uređuju svoju državu u dogovoru, zajednički i kao cjelovitu državu. Dakle, insistira se na dva temeljna pojma, a to su cjelovitost BiH i ravnopravnost svih naroda. Ova dva principa su bili temelj funkcioniranja bosanske republike od 1942. godine pa do početka devedesetih - kazao je Kamberović.

Obilježavanje 75. godišnjice Drugog zasjedanja ZAVNOBiH-a organizovao je Savez antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u BiH u saradnji s Općinom Sanski Most.

Općinski načelnik Faris Hasanbegović istakao je važnost ovog dogašaja za Sanski Most, kao i za čitavu BiH.

- Ono što je dobro je da svi narodi svojataju antifašizam i to može biti matrica koje će okupljati u BiH sviju nas. Ako se ne možemo dogovoriti o modernoj istoriji BiH onda se definitivno možemo i trebamo dogovoriti o onome što je zajednička prošlost koja može biti polazna tačka da stvaramo jednu zdravu državu u kojoj će naša djeca živjeti jedan dobar život - zaključio je Hasanbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.