open-navfaktor-logo
search
Svi zdravi da se odazovu
Zavod apeluje na darivanje krvi; prim. dr. Đozo: Trostruko je veća potreba za pojednim krvnim grupama nego 2022.
Zavod za transfuzijsku medicinu Federacije Bosne i Hercegovine uputio je molbu darivaocima krvi O- i A+ krvne grupe da se jave u Zavod i daruju krv.
12.04.2023. u 20:08
get url
text

- Zbog velike potrebe pacijenata za O- i A+ krvnom grupom zalihe su na minimumu - navedeno je u molbi.

Potrebe su stalne

Prema riječima prim. mr. sci. dr. Aide Đozo, specijaliste transfuziologa i subspecijaliste imunohematologije i direktorice, Zavod u posljednje vrijeme bilježi trostruko veće potrebe za pojednim krvnim komponentama u odnosu na isti period prošle godine.

- Treba istaći da su potrebe za krvnim komponentama stalne i nikada ne prestaju, niti se smanjuju, nego su sa tendencijom porasta u toku cijele godine. Učešće privatnih i državnih firmi, škola i fakulteta, javnih ustanova u akcijama darivanja krvi, koje se kontinurano odvijaju i koje Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH organizuje, je kontinuirano tokom cijele godine sa povremenim padovima iz objektivnih razloga, kada imamo smanjenu dostupnost dobrovoljnih davalaca krvi i potencijalnih, novih davalaca.

Rezerve krvi i krvnih pripravaka moraju se održavati stabilnim, što je veliki izazov i lokalno, i globalno. Suočavamo se sa određenim nesrazmjerom između potreba bolesnih sa jedne strane, i dostupnih resursa koji su smanjeni, ne samo zbog pandemije COVID-19, već i zbog migracija ljudi, pada nataliteta, porasta obolijevanja..., s druge strane - navodi Đozo.

 

Napominje kako su apeli za darivanje krvi u nekim centrima stalni tokom cijele godine.

- Zavod koristi apele u situacijama kada nema drugog izbora, a u obavezi je da osigura da krv čeka svakog pacijenta. Zato tokom cijele godine radimo na animiranju i promociji dobrovoljnog darivanja krvi jer je to jedini pravi model za dugoročno osiguranje potrebnih rezervi krvi i krvnih pripravaka – dodaje Đozo.

Krv treba čekati pacijenta

Naglašava "da krv treba čekati pacijenta, a kako ne postoji zamjena za krv, potrebni su i novi darivaoci, a to znači osobe koje nikada nisu ranije darivale krv".

- Iz tog razloga molimo sve one koji su punoljetni i dobrog općeg zdravstvenog stanja da se odazovu i daruju krv u Zavodu za transfuzijsku medicinu FBiH, na adresi Čekaluša br. 86 u periodu od 7.30 do 18.30 sati, ili se jave na broj telefona 033/567-302. Također su nam važni i darivaoci krvi izvan Kantona Sarajevo, jer se u KCUS-u liječe i pacijenti iz drugih kantona, pa i entiteta, za koje se također bez razlike, zahtijevaju i pripremaju krvne komponente. Stoga fokus ne treba biti samo na darivaocima iz Kantona Sarajevo, nego je neophodan angažman šire društvene zajednice – ističe.

Prema riječima Đozo, "dobrovoljni darivaoci krvi svojim nesebičnim djelovanjem, ogroman su oslonac svakoj zdravstvenoj ustanovi".

- Oni su nacionalno blago svake države i svi zajedno dužni smo osigurati bar minimum priznanja koja ovi ljudi zaslužuju. Također, trebamo brinuti i o budućim dobrovoljnim darivaocima krvi kojima primjena ovih privilegija i društvenih priznanja može biti motiv da postanu redovni darivaoci krvi – kazala je Đozo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.