open-navfaktor-logo
search
Finansiranje liječenja
Zavod iz Tuzle: Zaključak Vlade FBiH je pravno neutemeljen, poigravaju se s onkološkim pacijentima
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je Zaključak koji je pravno neutemeljen jer je pozitivnim zakonima propisano da kantonalni zavodi zdravstvenog osiguranja nisu nadležni da finansiraju citostatike za maligna oboljenja, kao ni ostale lijekove koji su u isključivoj nadležnosti Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja (ZZOR) FBiH.
01.11.2023. u 12:59
get url
text

Odgovor je ovo Zavoda iz Tuzle na Zaključak kojeg je Vlada FBiH donijela na sjednici održanoj 20. oktobra u kojem je navedeno da ostatak novca od 60 miliona KM za liječenje pacijenata, koji se nalaze na listama čekanja za terapije i određene medicinske usluge, trebaju osigurati kantonalni zavodi zdravstvenog osiguranja.

Ko nabavlja citostatike

Podsjetimo, Federalna vlada je na istoj sjednici izdvojila 10 miliona maraka za Fond solidarnosti koji je pri Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja (ZZOR)FBiH.

Isti dan Vojin Mijatović, federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta, "pozvao je sve kantonalne vlade, fondove zdravstva kantonalnih zavoda koji su ostvarili suficit da preuzmu liječenje onkoloških i svih pacijenata iz fonda solidarnosti do kraja godine".

 VEZANI TEKST - Zavod KS o finansiranju pacijenata: Finansijski plan za 2023. je usvojen, sredstva raspoređena, bilo kakve korekcije...

U ponedjeljak (30. oktobar) predstavnici udruženja oboljelih pacijenata uputili su zahtjev svim kantonima za hitan sastanak kako bi se osigurao novac za njihovo liječenje do kraja godine.

No iz ZZOTK smatraju "kako je nabavka citostatika i drugih lijekova za maligna oboljenja u isključivoj nadležnosti Federalnog zavoda, pa je ovakav pristup Federalne vlade, kako oni kažu, "veoma neozbiljno poigravanje sa onkološkim pacijentima".

- Problem dugih listi čekanja i nedostatka citostatika te drugih lijekova iz nadležnosti Federalnog zavoda za osigurana lica u FBiH dugogodišnji je problem, te je ovo pokušaj njegovog prebacivanja u nadležnost kantonalnim zavodima, zaobilazeći propise koji regulišu navedenu problematiku. Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona je svjestan problema sa kojim se susreću osigurana lica sa područja TK, a i FBiH, te smatra da se na ovakav populistički način kršenjem odredaba Zakona i drugih propisa ne može rješavati dugogodišnji problem, nego se istom mora pristupiti sistemski u okviru propisanih nadležnosti i u skladu sa odredbama važećih propisa - dodaju iz ZZOTK.

Navode da je "članom 13. stav (2) Zakona o zdravstvenom osiguranju, obrazovan Fond solidarnosti FBiH u cilju ostvarivanja jednakih uvjeta za sprovođenje obaveznog zdravstvenog osiguranja u svim kantonima za određene prioritetne vertikalne programe zdravstvene zaštite od interesa za Federaciju i za pružanje prioritetnih najsloženijih oblika zdravstvene zaštite iz određenih specijalističkih djelatnosti".

 VEZANI TEKST - Zašto je isti lijek za rak dojke u BiH 12.000, a u Turskoj 6.500 KM, pacijenti traže hitno pomoć od kantona

- Na taj način se pokušalo osigurati finansiranje liječenja najtežih oboljenja za sva osigurana lica u Federaciji BiH pod istim uvjetima, bez obzira na kantonalnu pripadnost pacijenata i finansijsku moć kantonalnih zavoda zdravstvenog osiguranja. Navedenim članom Zakona je također propisano da se sredstva Federalnog fonda solidarnosti osiguravaju iz doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje i dijelom iz sredstava budžeta Federacije BiH putem transfera Federalnog ministarstva zdravstva. Tačkom IX.

Odluke o utvrđivanju osnovnog paketa zdravstvenih prava propisano je da se osnovnim paketom zdravstvenih prava osiguravaju zdravstvene usluge utvrđene prioritetnim federalnim programima zdravstvene zaštite i prioritetnim najsloženijim oblicima zdravstvene zaštite iz određenih specijalističkih djelatnosti utvrđene Odlukom o utvrđivanju prioritetnih vertikalnih programa zdravstvene zaštite od interesa za FBiH i prioritetnih najsloženijih oblika zdravstvene zaštite iz određenih specijalističkih djelatnosti koji će se pružati osiguranim licima na teritoriji FBiH među kojima je i citoterapija kod malignih oboljenja.

Odlukom o utvrđivanju prioritetnih vertikalnih programa zdravstvene zaštite od interesa za FBiH i prioritetnih najsloženijih oblika zdravstvene zaštite iz određenih specijalističkih djelatnosti koje će se pružati osiguranim licima na teritoriji FBiH utvrđeni su prioritetni federalni programi zdravstvene zaštite koji se finansiraju sredstvima Federalnog fonda solidarnosti među kojima je i citoterapija kod malignih oboljenja - stoji u odgovoru ZZO Tuzlanskog kantona.

VEZANI TEKST - Na Domu naroda FBiH usvojen rebalans budžeta FBiH "težak" 6,9 milijardi KM

Jučer je Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio rebalans budžeta u iznosu 6.937.563.355 KM, što je za 211,7 miliona KM više u odnosu na izvorni budžet.

Iz Udruženja pacijenata danas nisu mogli sakriti razočarenje.

- Šta reći, a ne zaplakati od tuge i od muke. Rebalans budžeta skoro sedam milijardi, 211 miliona više nego prošle godine, a nemaju 70 miliona KM za teško oboljele pacijente na listama čekanja koje su postale liste čekanja smrti. Ima li uopće svrhe govoriti koliko je naša vlast osjetljiva na najteže bolesnike - kaže Alma Serdarević-Stefanišin, predsjednica Udruženja osoba oboljelih od reumatoidnog artritisa i ostalih reumatskih bolesti "Snaga" u BiH.

Zamazati oči sa 10 miliona KM

Dodaje "kako su svi imali priliku gledati i slušati prethodne sjednice Parlament FBiH i usvajanje budžeta za zdravstvo na kojima su predlagani bazeni, fasade i druge stvari koje, kako kaže, mogu čekati dok su teško bolesnima i sati vječnost".

Alma Serdarević-Stefanišin

- Niko nije podržao da teško oboljeli građani FBiH dobiju 70 miliona KM. Pokušavaju nam zamazati oči sa 10 miliona maraka. Nakon svega pitamo se, da li smo mi samo broj glasača za njihovo vodstvo ili smo ljudska bića koja imamo pravo na život? Važno je da novca ima za njihove plaće, dnevnice, putovanja, ručkove, bazene, fasade... Ali bez obzira na sve, mi odustati nećemo dok se svi oboljeli ne počnu liječiti i dok na listi smrti ne bude - nula - ističe Serdarević-Stefanišin.

Na kraju, iz četiri udruženja oboljelih pacijenata u FBiH (udruženja oboljelih od raka dojke, prostate, melanoma i reumatoidnog artritisa) od Vlade FBiH traže dvije stvari - da u, kako kažu, Pravilnik "prioriteta" finansiranja ove države uvrste - zdravstvo i oboljele građane, a ne da budu zadnja stavka, te da se konačno počne poštovati član 82. Zakona o zdravstvenom osiguranju FBiH, a to je "da se isti iznos, koji je prikupljen iz plaća (doprinosa), od Vlade uplati Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.