open-navfaktor-logo
search
Liste čekanja
Zavod KS o finansiranju pacijenata: Finansijski plan za 2023. je usvojen, sredstva raspoređena, bilo kakve korekcije...
Menadžment Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo (ZZOKS) u cijelosti je na strani zdravstvenih osiguranika i uložit ćemo maksimalne napore za donošenje odluka u njihovom najboljem interesu.
25.10.2023. u 18:44
get url
text

S obzirom da su se u javnosti pojavile informacije o visini suficita Zavoda, napominjemo da su sva sredstva, koja se prikupljaju u ZZO KS raspoređena na finansiranje zdravstvene zaštite osiguranika u Kantonu Sarajevo - naveli su iz ZZO KS na naš upit - da li će Zavod izdvojiti novac za liječenje teških pacijenata iz KS koji se nalaze na listama čekanja za terapije i određene zdravstvene usluge.

Potrebno još 60 miliona KM

Podsjetimo, Vlada Federacije BiH odlučila da za Fond solidarnosti, koji je pri Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja (ZZOR) FBiH, izdvoji 10 miliona KM, i pozvala kantonalne zavode da daju ostatak od 60 miliona KM, odnosno preuzmu liječenje onkoloških i svih pacijenata iz Fonda solidarnosti do kraja godine.

- Uz zaključak da se u rebalansku budžeta za Fond solidarnosti izdvaja 10 miliona KM, donesen je i zaključak da pozivamo sve kantonalne vlade, fondove zdravstva kantonalnih zavoda koji su ostvarili suficit da preuzmu liječenje onkoloških i svih pacijenata iz fonda solidarnosti do kraja godine. Konkretno KS, njihov fond zdravstva ima suficit 136 miliona KM. Postavlja se pitanje, otkud suficit fondu zdravstva, a najveći broj pacijenata na listi čekanja upravo dolazi iz KS. Također, i fond zdravstva Tuzlanskog kantona ima suficit - kazao je Mijatović prošlog petka na press konferenciji nakon sjednice Vlade FBiH na kojoj je utvrđen rebalans budžeta za 2023. godinu.

 VEZANI TEKST - Predstavnici pacijenata traže sastanak s kantonalnim zavodima: Imaju novaca, samo u KS ima 136 miliona KM viška

Vlatka Martinović, direktorica ZZOR FBiH, krajem jula je, u odgovoru Udruženju oboljelih od karcinoma prostate, navela kako je za liječenje pacijenata koji se nalaze na listama čekanja, do kraja godine potrebno izdvojiti 70 miliona KM.

Jučer su predstavnici pacijenata koji se nalaze na listama čekanja održali sastanak sa Martinović na kojem je dogovoreno da se podhitno treba organizirati zajednički sastanak udruženja pacijenata i Fonda solidarnosti sa predstavnicima svih deset kantonalnih zavoda zdravstvenog osiguranja na kojem bi se dogovorili detalji oko prebacivanja sredstava za liječenje pacijenata koji su na listama čekanja.

Iz ZZOKS kažu kako je "Zakonom o zdravstvenom osiguranju i propisima donesenim na osnovu ovog Zakona, jasno definisano i napravljena distinkcija između prava i zdravstvenih usluga koje finansiraju kantonalni zavodi zdravstvenog osiguranja i ZZOR FBiH".

- Upravo kako bi se za najteža oboljenja osigurao jednak paket prava bez bilo kakvog oblika diskriminacije, zakonodavac je i predvidio formiranje Fonda solidarnosti, sa utvrđenim načinom finansiranja Fonda. Napominjemo da do momenta pisanja ovog odgovora Zavod još uvijek nije zvanično informisan o ovoj inicijativi, nije nam dostavljen bilo kakav zaključak, niti su održani sastanci sa zvaničnicima iz Vlade FBiH, kako bi mogli tačno znati na koji način je zamišljena realizacija inicijative - dodaju iz Zavoda KS.

Kako dalje navode "aktuelni menadžment Zavoda u posljednjih godinu i po je i riječima i djelima jasno pokazao i dokazao da su nam jedini interes naši osiguranici/pacijenti, te da ulažemo maksimalne napore da poboljšamo uslugu, proširimo obim prava, odnosno da osiguramo najkvalitetniji paket zdravstvene zaštite".

- U tom smislu, ne treba imati dilemu da će Zavod sa svoje strane, u okvirima i mogućnostima koje zakonski propisi dozvoljavaju, biti više nego spreman da sarađuje i pokuša iznaći mogućnosti za podršku - dodaju.

Potrebna saglanost UO, Vlade i Skupštine KS

No, kako kažu, "treba imati na umu i formalne obaveze i izazove".

- Finansijski plan Zavoda za 2023. godinu je usvojen. Ukoliko bi se trebale vršiti bilo kakve korekcije, odnosno alokacija sredstava na drugačiji način od trenutno utvrđenog to bi podrazumijevalo izradu Izmjena i dopuna Finansijskog plana, kojeg donosi Upravni odbor, Vlada KS daje mišljenje, a konačnu saglasnost daje Skupština Kantona Sarajevo, što nije naravno neizvodivo, ali zahtjeva određeno vrijeme. Finansiranje zdravstvene zaštite podrazumijeva kontinuirano finansiranje za cijeli period budžetske godine kao i nastavak za naredne dvije godine.
Bilo kakvi neprovjereni podaci u toku finansijske godine predstavljaju potencijalni rizik za finansiranje postojećih protokola iz zdravstvene zaštite - navode iz kantonalnog zavoda.

Napominju da je ZZOKS i u proteklom periodu učestvovao u finansiranju lijekova koji nisu na listi lijekova KS, kao i da Zavod ima zaključene posebne protokole o finansiranju specifičnih oboljenja".

- Menadžment Zavoda je u cijelosti na strani osiguranika i uložit ćemo maksimalne napore za donošenje odluka u njihovom najboljem interesu, ali je preuranjeno davati bilo kakve dodatne informacije u ovom momentu, imajući u vidu da još uvijek imamo samo saznanja iz medija, da zvanični zaključci i smjernice nisu dostavljeni od strane osnivača ili Vlade KS, a tiču se finansiranja prava koje su nadležnost drugog nivoa vlasti. Zavod će postupiti po odlukama osnivača - stoji u odgovoru kojeg smo dobili iz Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.