open-navfaktor-logo
search
Penzioneri
Zavod PIO dobio status budžetskog korisnika, ne bi trebalo biti problema sa isplatom penzija
Ne vidim razloga da se penzije u februaru ne isplate na vrijeme jer generalno sve ide po planu, kaže Alija Aljović
14.01.2020. u 07:21
get url
text
Penzioneri
Penzioneri

Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje je dobio status budžetskog korisnika. Ostalo je još, prema riječima Alije Aljovića, pomoćnika federalnog ministra finansija u Sektoru za budžet i javne rashode, da se završe tehničke stvari. Aljović kaže kako bi isplata januarskih penzija trebala početi na vrijeme.

Podsjećamo, prema Zakonu o penzijskom i invalidsko osiguranju FBiH, koji je donesen u januaru 2018. godine, Zavod PIO je morao preći na trezorsko poslovanje, a što je i učinjeno, najkasnije dvije godine od datuma stupanja na snagu zakona.

- Zavod PIO je dobio status budžetskog korisnika. U okviru Budžeta FBiH je planiran budžetski razdjel, odnosno, neophodna finansijska sredstva za isplatu penzija, kao i neophodna sredstva za finansijsko funkcionisanje Zavoda PIO. I stupanjem na snagu Budžeta FBiH, oni se u finansijskom smislu ponašaju kao standardni budžetski korisnik. Zavod je završio svoj dio posla potreban kako bi prešao na trezor. U toku je tehničko uvezivanje Zavoda PIO, njihovih softverskih aplikacija sa našom. Ne vidim razloga da se januarske penzije u februaru ne isplate na vrijeme jer generalno sve ide po planu - rekao nam je Aljović.

Razgovarali smo i sa Tomislavom Kvesićem, iz Ureda za informiranje Federalnog zavoda PIO.

- Mi ćemo kao i do sada raditi obradu penzija, ali ćemo spiskove umjesto bankama, slati Federalnom ministarstvu finansija, i isplaćivat će se iz budžeta FBiH. E sada tehnički da se sve uskladi, tu ima posla. Mislim da će se do isplate sve posložiti kako treba, da će, kao i do sada, biti svakog petog u mjesecu - rekao nam je Kvesić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.