open-navfaktor-logo
search
Monitoring
Zavod za javno zdravstvo FBiH se oglasio o flaširanoj vodi: Malo je onečišćena...
Pronađena onečišćenja nisu bila u količini štetnoj po ljudsko zdravlje, što je na konferenciji za novinare u novembru jasno naglašeno, saopćio je danas Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH povodom ranije provedenog monitoringa o ispravnosti prirodnih mineralnih, izvorskih i stolnih voda za piće, uzorkovanih na području Federacije Bosne i Hercegovine.
09.12.2022. u 10:22
get url
text

- Budući da ovo nije bila "službena kontrola" po zahtjevu nadležnih uprava za inspekcijske poslove, nismo ovlašteni da objavimo imena proizvođača voda jer naše ingerencije završavaju dostavom rezultata monitoringa nadležnoj upravi za inspekcijske poslove - citat je iz saopćenja.

O rezultatima monitoringa 70 uzoraka različitih domaćih i uvoznih proizvođača voda, Zavod je obavijestio Federalnu upravu za inspekcijske poslove 18. 10. 2022. godine s namjerom da bude pojačan nadzor u maloprodaji, proizvodnim pogonima i punionicama. 

Analizirani su mikrobiološka ispravnost, kao i da li sastav odgovara deklaraciji na proizvodu te su analizirane i vode koje ranije nisu bile na Popisu priznatih izvorskih mineralnih i stolnih voda koje  se stavljaju na tržište u Bosni i Hercegovini, što je preduvjet za priznavanje voda u skladu s Pravilnikom o prirodnim mineralnim i prirodnim izvorskim vodama.

O svemu je Zavod za javno zdravstvo FBiH, u prisustvu glavnog federalnog zdravstvenog inspektora, obavijestio javnost na pres-konferenciji održanoj 17. novembra predstavljajući rezultate monitoringa s ciljem transparentnog informiranja javnosti.

- Ono što možemo potvrditi je da pronađena onečišćenja nisu u količini koja bi bila štetna po ljudsko zdravlje, što je na konferenciji za novinare jasno naglašeno. Sa žaljenjem konstatiramo da su aktivnosti Zavoda na monitoringu, čiji je jedini cilj bio pojačati institucionalni nadzor i spriječiti potencijalne neregularnosti u budućnosti, u javnosti izazvale zabrinutost, što nam nije bila namjera - navodi se u saopćenju.

Zavod zahvaljuje Federalnoj i kantonalnim upravama za inspekcijske poslove za suradnju i poduzete mjere, a građanima Federacije BiH poručuje da mogu imati puno povjerenje u zakonitost rada, profesonalnost i stručnost odgovornih službi Zavoda čiji su uposlenici potpuno posvećeni zaštiti javnog zdravlja i koji će, bez obzira na poteškoće na koje nailaze, nastaviti preventivne ciljane nadzore planirane za 2023. godinu.

Planirane aktivnosti su: određivanje sadržaja toksičnih spojeva - ftalata u dječijim igračkama iz uvoza, u suradnji s Federalnom upravom za inspekcijske poslove (monitoring započet u novembru 2022.); određivanje sadržaja joda u soli za ljudsku prehranu iz uvoza i domaće proizvodnje, u suradnji s kantonalnim upravama za inspekcijske poslove; određivanje sadržaja toksičnih spojeva - mikotoksina u jezgrastom orašastom voću iz uvoza i domaće proizvodnje, u suradnji s Federalnom upravom i kantonalnim upravama za inspekcijske poslove; određivanje sadržaja toksičnih spojeva - trihalometana kao nus-produkta kloriranja vode iz sistema javnog vodosnabdijevanja za piće, u suradnji s javnim komunalnim poduzećima za vodosnabdijevanje na području Federacije BiH i kantonalnim upravama za inspekcijske poslove.

O svim budućim aktivnostima Zavoda nadležne institucije i javnost će biti pravovremeno informirani.

Ova ustanova provodi ciljane preventivne monitoringe čija je zadaća utvrditi da li su proizvodi dostupni u prodaji u Federaciji BiH registrirani, da li sastav odgovara deklaraciji na proizvodu i da li su mikrobiološki ispravni, navedeno je u saopćenju. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.