open-navfaktor-logo
search
Otkrivamo
Zavod za statistiku FBiH odgovorio CIK-u: Izbori se moraju provesti na osnovu Popisa iz 1991.
U tumačenju je izričito navedeno da je za izborni proces pravno validan samo Popis stanovništva iz 1991. godine. Također, naglašeno je da je ovaj akt, odnosno stručno mišljenje, obavezujući za sve pravne subjekte, pa tako i Centralnu izbornu komisiju
23.11.2018. u 20:19
get url
text

Federalni zavod za statistiku uputio je Centralnoj izbornoj komisiji, a na zahtjev ove komisije, Stručno tumačenje statističkih podataka i informacija.

CIK je od Zavoda tražio dostavljanje podataka o ukupnom broju stanovnika u Federaciji BiH prema Popisu iz 1991. godine, nacionalnom izjašnjavanju stanovništva iz 1991. godine, broju stanovnika za svaki kanton u Federaciji Bosne i Hercegovine prema Popisu iz 1991. godine i o nacionalnom izjašnjavanju za svaki od kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine prema Popisu iz 1991. godine. U obrazloženju ovog zahtjeva, CIK je naveo da su im podaci potrebni kako bi razmotrili sve činjenice relevantne za donošenje odluke o načinu izbora delegata u Dom naroda Federalnog parlamenta.

U Stručnom tumačenju Zavod za statistiku naveo je da postoje metodološke razlike u podacima popisa 1991. i 2013. godine, kao i da je Zakonom o popisu iz 2013. propisano da će se prikupljeni podaci koristiti isključivo u statističke svrhe. Takva odredba nije sadržana u Zakonu o popisu stanovništva 1991. godine.

U tumačenju je izričito navedeno da je za izborni proces pravno validan samo Popis stanovništva iz 1991. godine, a precizirano je i koji su razlozi za to.

Također, naglašeno je da je ovo stručno mišljenje, odnosno tumačenje obavezujuće za sve pravne subjekte, pa tako i Centralnu izbornu komisiju.

- Shodno principu zakonitosti i ustavnosti, Popis stanovništva iz 1991. godine može biti pravni temelj za implementaciju izbornog procesa iz 2018. godine, iz razloga što je izborni proces započet po Popisu stanovništva iz 1991. godine, zatim Aneksu 3. i 7. Dejtonskog mirovnog sporazuma, pa se kao takav može implementirati samo po postojećem izbornom zakonu koji za pravnu osnovu ima Popis stanovništva iz 1991. godine – navodi se.

Iz Zavoda dodaju i to da, uzimajući u obzir zakonsku obavezujuću snagu ovog tumačenja, više ne postoje bilo kakve pravne zapreke za potpunu implementaciju izbornog procesa u skladu sa Popisom stanovništva iz 1991. godine. Zakonitost ovog tumačenja mogu izvršiti samo OHR i Ustavni sud BiH.

{$galerijaFotografija}

Federalni zavod za statistiku uputio je Agenciji za statistiku BiH Informaciju u kojoj navodi da je CIK-u dostavljeno stručno mišljenje u kojem je navedeno da je jedino Popis stanovništva iz 1991. godine kvalifikovan i prikladan za izborni proces u 2018. godini, kao što je bio slučaj i u prethodnim izbornim procesima od 1996. do 2018. godine.

Također, navedeno je da obavezujuće dejstvo ovog tumačenja prema CIK-u pravno nastupa 19. novembra 2018. godine, kada ga je ova komisija zaprimila.

Stručno tumačenje, ali i ova informacija dostavljeni su i Uredu visokog predstavnika u BiH, Uredu specijalnog predstavnika EU te OSCE-u.

 

zavod1.jpg
1 od 15
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.