open-navfaktor-logo
search
Krizni štab
Zavodi u KS moraju ustupiti kadar: Kako će izgledati stacionar za opservaciju Covid-pacijenata?
Krizni štab KS na jučerašnjem zasjedanju zatražio je i predložio hitnu mobilizaciju svih kapaciteta javno-zdravstvenih ustanova u KS, kako bi pomogli ustanovama primarnog nivoa zdravstvene zaštite, kao i bolnicama.
12.11.2020. u 16:43
get url
text

Kako je za Faktor objasnio Kemal Beganović, član Kriznog štaba KS, što se tiče mobilizacije kadra, to se odnosi na odluku Vlade KS koja je ranije donesena.

- Odnosi se na to da se određeni broj kadrova preuzme iz zavoda u KS na primarnom nivou. Među njima su Zavod za medicinu rada, Zavod za zaštitu studenata, MUP-ova ambulanta, Sportska medicina i tako dalje. To su zavodi na primarnom nivou i iz njih se trebaju preuzeti raspoloživi kadrovi i angažovati u Domu zdravlja ili novom stacionaru za opservaciju Covid-pacijenata – objasnio je.

Dodao je kako će se stacionar nalaziti u centru grada, blizu obje bolnice.

- Imat će kapacitet do 100 mjesta. On će služiti za pacijente kojima je potrebna opservacija u smislu da li se mogu stabilizirati na dan-dva ili se upućuju u Klinički centar Univerzitreta u Sarajevu (KCUS) i Opću bolnicu. To je varijanta za pacijente koji nisu ni za ostati kući, ni za bolnice, već nešto između – kazao je Beganović.

Beganović je istakao da će u stacionaru biti angažovan po jedan tim, kojeg uključuje doktor i dvije medicinske sestre, na dvadeset pacijenata.

- Formirano je operativno tijelo, kojeg čine predstavnici Doma zdravlja KS, Zavoda za medicinu rada KS, Hitne pomoći i Zavoda za javno zdravstvo i ono će upravljati tim stacionarom za opservaciju – zaključio je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.