open-navfaktor-logo
search
Sud u Banjoj Luci
Završen dokazni postupak na suđenju Sejfudinu Tokiću
Završne riječi u ovom predmetu su zakazane za oktobar, a Tokić objašnjava da se to moglo obaviti i danas, ali da je odgođeno zbog nespremnosti tužilaštva
17.09.2018. u 15:09
get url
text

U banjalučkom Osnovnom sudu završen je dokazni postupak Sejfudinu Tokiću zbog krivičnog djela izazivanje vjerske, nacionalne i rasne mržnje i netrpeljivosti, a u vezi s događajem od prije oko tri godine kada je u u centru Banje Luke raširio zastavu sa simbolom ljiljana.

Osim Tokića, u ovom predmetu optužen je i Adnan Bajrić.

Prema optužnici koju je podiglo banjalučko Okružno javno tužilaštvo, Tokić je optužen da je 22. maja 2015. godine oko 12 sati, u banjalučkoj Srpskoj ulici, u neposrednoj blizini Hrama Hrista Spasitelja i zgrade Gradske uprave, a u vrijeme dok se održavao spomen za stradalih 12 banjalučkih beba, "podigao ratnu zastavu Armije RBiH".

- Sa ponosom mogu istaknuti da smo dokazali da je zastava Republike BiH legalan i legitiman znak koji se može i treba isticati na svakom pedlju države i da takvo djelo nije kažnjivo. Ja sam to pokazao tokom svih dosadašnjih desetak ročišta na kojima sam se uvijek pojavljivao, sa većim ili manjim, simbolom grba BiH, zastavom ljiljana koji je simbol vjekovne tradicije države BiH – rekao je danas Tokić pokazujući na simbol grba na kragni svoje košulje.

Završne riječi u ovom predmetu su zakazane za oktobar, a Tokić objašnjava da se to moglo obaviti i danas, ali da je odgođeno zbog nespremnosti tužilaštva.

- Siguran sam da ću biti oslobođen. I ne samo to, nego ću i ubuduće Banjom Lukom i svim gradovima oba entiteta slobodno hodati sa istaknutom zastavom i grbom BiH – naglasio je Tokić.

Tužilac Dijana Kukobat je na ranijem ročištu, tokom čitanja optužnice, kazala da je Tokić, pored širenja zastave, "pozivao Bošnjake da se dignu i odbrane od torture koja se nad njima sprovodi u manjem bh. entitetu, izjavljujući pri tome i da je RS genocidna tvorevina, na šta su građani negodovali, a on ih nazivao četničkom đubradi".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.