open-navfaktor-logo
search
Sud u Sarajevu
Završen dokazni postupak protiv bivšeg glavnog tužioca Gorana Salihovića
Sarajevsko Kantonalno tužilaštvo je ulaganjem preostalih materijalnih dokaza okončalo dokazni postupak u predmetu protiv Gorana Salihovića, bivšeg glavnog tužioca Državnog tužilaštva, koji je optužen da je, koristeći službeni položaj, pribavio imovinsku korist
16.03.2023. u 17:53
get url
text

Tužiteljica Amra Mehmedić uložila je šesnaesti registrator preostalih materijalnih dokaza, među kojima su fotokopije putnih naloga, računa iz hotela, ugostiteljskih objekata, usluge taxi prevoza, izvještaji Državnog tužilaštva o provedenim postupcima javnih nabavki, kao i fotokopije naloga blagajne Tužilaštva BiH.

Optuženi Salihović je, kao i na prethodnim ročištima, naveo da se radi o fotokopijama koje ne mogu poslužiti kao dokaz.

- Ovdje vidimo da su opet sabrane babe i žabe… Zamislite da je jedan glavni tužilac u državi spao da ukrade od ručka… Ne postoji nijedan račun da je Goran Salihović otišao negdje privatno, da je otišao na more o trošku države, sve je bilo službeno - kazao je Salihović.

On je dodao da mu se na teret stavljaju i dnevnice, koje nikako ne mogu spadati u troškove reprezentacije, te upitao Tužilaštvo kako će dokazati imovinsku korist ukoliko je izražena u jelu i kafi.

Među dokazima je uloženo i više akata Tužilaštva i Pravobranilaštva BiH, finansijska vještačenja, Kodeks tužilačke etike, Izvod iz kaznene evidencije na ime Goran Salihović.

Uloženi su i putni nalozi, fotokopije elektronskih avionskih karata te računi za taxi prijevoz na ime Mirsada Crnovršanina, Aleksandre Golijanin i Elvisa Kičića.

Komentarišući ove dokaze, Salihović je upitao Tužilaštvo šta oni dokazuju time i kakve oni veze imaju s njegovom reprezentacijom.

Salihoviću je na teret stavljeno da je u periodu od februara 2013. do 28. septembra 2016. godine iskoristio službeni položaj, postupao suprotno propisima i pribavio korist u iznosu preko 80.000 KM. Prema optužnici, Salihović je bio upoznat s Pravilnikom Vijeća ministara BiH o korištenju sredstava reprezentacije s limitom od 20.000 KM godišnje, ali je svjesno postupao drugačije.

Odbrana je najavila provođenje jednog dokaza – pozivanje vještaka ekonomske struke.

Nastavak suđenja je zakazan za 6. april, kada će se Tužilaštvo očitovati na prigovore i na prijedlog dokaza odbrane.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.