open-navfaktor-logo
search
Zbog izbornih rezultata
Završen protest opozicije u Banjoj Luci, najavili proteste ispred CIK-a
U Banjoj Luci večeras je održan protest opozicionih stranaka u Repulici Srspkoj.
09.10.2022. u 18:06
get url
text

Na protestima na Trgu Krajine okupilo se oko dvije hiljade ljudi, a obraćali su se predstavnici opozicije.

Darko Babalj (SDS) je za sljedeću sedmicu najavio proteste ispred CIK BiH. Planirano je da protestna šetnja ide od zgrade CIK-a BiH do OHR-a.

Jelena Trivić je izjavila da su se malverzacije i krađe na biračkim mjestima, dešavale po instrukcijama, te poručila da će "doći do onog zadnjeg", po čijem se nalogu to radilo.

- Nisam pokradena ja, pokraden je narod. Umjesto što traže da im priznam izbornu pljačku u režiji mafijaške organizacije, ja pozivam njih da odstupe. Odlazite, narod vas neće - poručila je Trivić.

Vukota Govedarica (SDS) je podsjetio na "ustaške zločine kroz historiju":

- Takvu politiku je on ugostio u Bakincima - aludirajući na sastanak Milorada Dodika i predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića na Dodikovom imanju u Bakincima kod Laktaša.

- Mile, ustaša - povikali su okupljeni.

Prozvao je i tužioca BiH Milanka Kajganića, SIPA-u, MUP RS-a i druge institucije, tražeći da preduzmu radnje u vezi sa sumnjom u izborne krađe.

- Večeras smo ovdje i da upozorio CIK BiH da se slučajno ne igra sa izbornom voljom - kazao je Govedarica.

 Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković (PDP) zatražio je ponovno brojanje glasova, uključujući i Banju Luku, gdje je Jelena Trivić dobila više glasova u odnosu na protivkandidata Milorada Dodika (SNSD).

- Suština naše borbe je pobjeda kriminala i korupcije, koji počinju na izborima. Ako to legalizujemo, onda smo odustali od svojih principa. Ne damo nijedan glas, da niko nije uzalud izašao na izbore - istakao je.

Podvukao je da se mirno, istrajno i dostojanstveno moraju završiti protesti i da se čuva Banja Luka.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović izjavio je da se večeras okupilo više ljudi nego u četvrtak. On je poručio da se bore protiv korupcije u svim sistemima i da imaju veliku podršku

- Vi ste dali veliku poruku, a ona je Mile odlazi. Tražimo da institucije rade svoj posao i ubijeđen sam da ćemo od CIK dobiti novi brojanje glasova jer narod zaslužuje istinu - rekao je Borenović.

- U zatvor moraju ići i oni koji su krali i oni koji su naredili krađe. Narod je izabrao Jelenu Trivić za predsjednika RS - istakao je Borenović.

Rekao je da se ovo zove prava pobjeda naroda.

 
- Slobodni narod RS-a je ustao i neće dati svoju izbornu volju - poručeno je na početku.

Zamjenik predsjednika SDS-a Milan Radović kazao je da se bore i traže brijanje glasova i utvrđivanje materijala u vrećama. -

- Nećete nas pokrasti ovaj put. Uhvatili smo ih u krađi i nećemo ih pustiti dok se ovo ne riješi i dok ne pokažemo da je Jelena Trivić predsjednik RS - kazao je Radović.

Tu je i kompletno stranačko rukovodstvo PDP-a i SDS-a. Okupljena masa je posebno pozdravila Jelenu Trivić.

- Ko baci samo kamenčić nije sa nama - kazao je Milan Radović, zamjenik predsjednika SDS-a.

Okupljeni uzvikuju "Mile lopove". Organizatori tvrde i da je nekoliko autobusa iz drugih gradova i ovaj put zaustavljeno na putu ka Banjoj Luci.

Opozicija ne prihvata pobjedu Milorada Dodika koji, prema posljednjim podacima Centralne izborne komisije BiH, vodi za oko 28.000 glasova u odnosu na kandidata opozicije Jelenu Trivić. 

Također, prema podacima CIK-a BiH za ovaj nivo bilo je oko 34.000 nevažećih listića. Opozicija traži ponavljanje izbora za predsjednika RS i tvrde da neće odustati od tog zahtjeva kao ni protesta.

Kandidat opozicije u RS-u za predsjednika RS-a, pročitala je večeras na kraju protesta u Banjoj Luci, zahtjeve opozicije. Od Centralne izborne komisije BiH je zatraženo novo prebrojavanje glasova u cijeloj RS, te "analiza i ekspertiza bijelih i svih drugih listića".

Od pravosudnih institucija je zatraženo da provedu istragu i utvrde odgovornost onih koji su "učestvovali u pljački i prekrajali izbornu volju građana", te da se procesuiraju oni koji su to uradili, a posebno nalogodavci.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.