open-navfaktor-logo
search
Rogatica
Završena izgradnja spomen-obilježja
Na ovom spomen-obilježju su ispisana imena 128 šehida koji su stradali u agresiji na BiH iz sela Kukavice, Mesići, Surovi, Brčigovo, Otricevo, Kujundžijevići i Preboševići
03.09.2018. u 15:35
get url
text

{$galerijaFotografija}

U prisustvu velikog broja mještana u mjestu Kukavice - Općina Rogatica vjerskim programom obilježen je završetak radova na izgradnji spomen-obilježja i hair česme u znak sjećanja na šehide poginule tokom proteklog rata.

Čestitajući godišnjicu formiranja časnog i slavnog Prvog korpusa Armije RBiH načelnik Nedžad Ajnadžić je okupljenima kazao da je naročito ponosan što je komandovao takvom časnom i slavnom vojnom jedinicom.

– Velika čast mi da sam bio pod komandom našeg rahmetli Alije Izetbegovića, prvog predsjednika i Vrhovnog komandanta Armije RBiH. Općina Centar zahvaljujući stabilnom budžetu u mogućnosti je podržati projekte koji su namijenjeni održivom povratku i koji štite tekovine odbrambeno-oslobodilačkog rata. Izgradnjom ovog spomen-obilježja preuzimamo na sebe obavezu da se trajno sjećamo onih koji su dali svoje živote za odbranu naše jedine domovine Bosne i Hercegovine. Također mi je drago da su se graditelji ovog obilježja sjetili i nevino stradalih bošnjaka tokom Drugog svjetskog rata, što govori da smo mi uvijek bili patriote spremne dati život za Bosnu i Hercegovinu i kao antifašisti braniti evropske i civilizacijske vrijednosti, kazao je Ajnadžić.

Predsjednik građevinskog odbora Vehid Čamdžija je kazao da je trebala godina dana za izgradnju spomen-obilježja i hair česme.

– Na ovom spomen-obilježju su ispisana imena 128 šehida koji su stradali u agresiji na BiH iz sela Kukavice, Mesići, Surovi, Brčigovo, Otricevo, Kujundžijevići i Preboševići. Također smo na obilježje stavili spomen na 253 žrtve terora tokom Drugog svjetskog rata, objasnio je Čamdžija.

Završetku izgradnje spomen-obilježja prisustvovali su predstavnici boračkih udruženja iz Centra i Komisije Općinskog vijeća za boračka pitanja, kao i predstavnik Službe za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Općine Centar Muamer Đendušić, navodi se u saopćenju.

rogatica spomen obilježje 03.09.2018
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.