open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Završena sjednica NSRS-a, sutra nastavak rasprave o kriminalizaciji klevete
Završen je današnji dio sjednice Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) i za sutra najavljen nastavak zasjedanja, odnosno danas započete rasprave o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS-a, koji klevetu tretira kao krivično djelo i najavljuje raspon veoma visokih novčanih kazni u Republici Srpskoj za klevetu i uvredu.
21.03.2023. u 21:14
get url
text

VEZANI TEKST - Zastupnici u NSRS-u o spornom zakonu: SDS smatra da bi došlo do haosa i pravne nesigurnosti

Predviđene kazne su drakonske, kazali su u današnjem dijelu sjednice neki zastupnici, među njima i Vukota Govedarca iz Srpske demokratske stranke, obrazlažući da su propisane kazne "teške" i do 120.000 KM.

Ovaj zakon, kolokvijalno nazvan propisom o kriminalizaciji klevete, izazvao je buru u javnosti već kod najave predlaganja Skupštini.

Protivnici tvrde da će suzbiti slobodu govora u Republici Srpskoj, naročito medijima, a zagovornici kažu da mediji neće trpjeti nimalo ako profesionalno obavljaju njihov posao. Pod udar zakona će doći samo oni što zloupotrebljavaju medijski prostor dozvoljavajući sebi da bez dokaza vrijeđaju nekoga i kleveću, ustvrdili su deklarativni zagovornici zakona.

Protivnici, pak, govorili su da je skriveni cilj predložene legislative zastrašivanje slobodnomislećih medija, među njima i internet portala, koji žele ukazivati na društvene anomalije i zloupotrebe od političkih dužnosnika u RS-u, počinjene zarad ličnih i stranačkih interesa, na štetu građana.

Većina zastupnika smatra da će Nacrt zakona biti upućen u javnu raspravu prije još jedne runde skupštinske rasprave o njemu i konačnog odlučivanja.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.