open-navfaktor-logo
search
U okviru NATO ocjene
Završena vježba OSBiH na vojnom poligonu Manjača
Pripadnici Bataljonske grupe lake pješadije (INF-L-BNG) Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, 24. septembra 2020. godine okončali su, na vojnom poligonu obuke "Manjača", četverodnevnu vježbu u cilju izvođenja NATO ocjenjivanja (NEL-1) po Konceptu operativnih sposobnosti (OCC E&F).  
25.09.2020. u 13:14
get url
text

Bataljonska grupa lake pješadije (INF-L-BNG) je od 21. do 24. septembra uspješno realizovala vježbu u cilju NEL-1 ocjenjivanja. U vježbi su učestvovale tri pješadijske čete, logistička četa, artiljerijska baterija, četa borbene podrške, odjeljenje Vojne policije, CIMIC i HUMINT tim sa preko 800 pripadnika OS BiH.

Jedinica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine je pokazala visok nivo obučenosti i interoperabilnost u skladu sa NATO standardima, što bi u konačnici trebalo rezultirati pozitivnom ocjenom od strane Vrhovne komande Savezničkih snaga u Evropi (SHAPE), koja će biti saopćena nakon 30 dana.

Prema Inicijalnoj ocjeni Bataljonska grupa lake pješadije je uspješno zadovoljila propisane norme i standarde.

- Ovom prilikom ističemo izuzetnu posvećenost, entuzijazam i profesionalnost svih pripadnika Bataljonske grupe lake pješadije, kao i svih onih koji su ih na različite načine podržavali tokom cjelokupne realizacije ovog značajnog događaja. Kao i ranije, tako i ovaj put Oružane snage BiH potvrdile su visok nivo odgovornosti, obučenosti i spremnosti za izvršenje zakonom propisanih zadataka - saopćilo je Ministarstvo odbrane BiH.   

Uspješnom realizacijom vježbe po NATO Konceptu operativnih sposobnosti (OCC E&F), Oružane snage Bosne i Hercegovine nastavljaju sa razvojem interoperabilnosti i operativnih sposobnosti deklarisanih jedinica OSBiH za učešće u izgradnji i očuvanju mira.

U prethodnom periodu realizovana je vježba ocjenjivanja SEL-1 (samoocjenjivanje), a u naredne dvije godine u planu su ocjenjivanja nivoa SEL-2 i NEL-2, tako da se očekuje da Oružane snage BiH 2023. godine imaju operativno sposobnu Bataljonsku grupu lake pješadije za učešće u NATO vođenim operacijama.

Tokom realizacije vježbe poštovale su se sve epidemiološke i higijenske mjere propisane od nadležnih institucija, a u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, saopćio je MOBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.