open-navfaktor-logo
search
Kćerka u bjekstvu
Završeno ispitivanje: Troje osumnjičenih sve priznali tužiocu, za Abdića i još jednu osobu bit će zatražen pritvor
U Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona završeno je ispitivanje Fikreta Abdića, osuđenog ratnog zločinca i načelnika Općine Velika Kladuša, te još pet osoba koje su zajedno sa njim uhapšene u akciji kodnog naziva "Mreža". 
19.06.2020. u 16:20
get url
text

- Nakon ispitivanja je odlučeno da će Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona uputiti Kantonalnom sudu u Bihaću obrazložen prijedlog za određivanje mjere pritvora prema dva osumnjičena lica. Zatražitće se i određivanje mjera zabrane prema jednom osumnjičenom - saopćeno je iz ove pravosudne institucije.

Kako saznajemo, pritvor će biti zatražen za Abdića i još jednog osumnjičenog. 

Troje osumnjičenih je pri iznošenju svojih odbrana priznalo izvršenje krivičnog djela i sarađivalo s Tužilaštvom.

- Uvažavajući ovu činjenicu, odlučeno je da u odnosu na ove osobe ne postoje razlozi za predlaganje pritvora ili mjera zabrane, te su pušteni na slobodu - kazali su u Tužilaštvu.

Također su saopćili da je istragom obuhvaćena još jedna osoba, koja je trenutno nedostupna Tužilaštvu.

Nezvanično saznajemo da je riječ o jednoj od tri Abdićeve kćerke.

Iz Tužilaštva su podsjetili da je jučerašnja akcija je rezultat višemjesečne istrage Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona koja se vodi protiv sedam fizičkih i jednog pravnog lica, gdje se osumnjičenima stavlja na teret sumnja da su počinili više produženih krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, zloupotrebe položaja ili ovlaštenja u sticaju i povrede ravnopravnosti u obavljanju privredne djelatnosti.

Prema nezvaničnim informacijama, sumnja se da je Abdić sa saradnicima namještao poslove, te bez znanja Općinskog vijeća iz budžeta izvukao novac u vrijednosti većoj od 500.000 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.