open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Završeno ročište Debevcu i Mehmedagiću, Periću nešto manje od 24 sata da odluči hoće li ih pritvoriti
Završeno je ročište u Sudu Bosne i Hercegovine na kojem je razmatran prijedlog Tužilaštva BiH koje je od Suda zatražilo određivanje jednomjesečnog pritvora suspendovanom predsjedniku Suda BiH Ranku Debevcu i bivšem direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmanu Mehmedagiću.
20.12.2023. u 20:57
get url
text

VEZANI TEKST - Detalji sa ročišta Mehmedagiću i Debevcu: Tužiteljica tvrdi da se u karijeri nije suočila s većim opstrukcijama u prikupljanju dokaza

Oni su uhapšeni prekjučer, a sumnjiče se za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja u vezi sa krivotvorenjem ili uništavanjem službenih isprava.

Tužilaštvo ih tereti za navodno nezakonito prisluškivanje određenih sudija Suda BiH tokom 2020. godine, kao i nekih uposlenika Tužilaštva BiH. 

Tužilaštvo je pritvor zatražilo zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu utjecajem na svjedoke ili sakriti ili uništiti dokaze važne za krivični postupak.

Odbrane osumnjičenih tražile su da se ovaj prijedlog Tužilaštva odbije, jer, kako su ustvrdili, Tužilaštvo nema dokaza ni za osnovanu sumnju, ali su opreza radi, predložili Sudu da im umjesto pritvora odredi mjere zabrane sastajanja sa određenim osobama, te komuniciranje o predmetu sa bilo kim osim sa svojim braniocima.

Sudija za prethodni postupak Branko Perić odluku će donijeti u roku od 24 sata od podnošenja prijedloga Suda,dakle do sutra u popodnevnim satima. 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.