open-navfaktor-logo
search
Presuda u petak
Završeno suđenje Džombiću: Odbrana traži oslobađanje, tužilaštvo da se osudi za milionske zloupotrebe
Iznošenjem završnih riječi, danas je u Okružnom sudu Banja Luka završeno suđenje bivšem premijeru RS Aleksandru Džombiću optuženom za zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja, odnosno za malverzacije prilikom dodjele kredita od 19,4 miliona KM zvorničkoj firmi "Energoliniji".
24.10.2023. u 14:44
get url
text

Presuda će biti objavljena u petak.

Tužilac Radenko Janković zatražio je osuđujuću presudu, dok odbrana smatra da za to nema dokaza i traži oslobađanje od optužbe.

Janković je danas kritikovao Investiciono-razvojnu banku RS-a (IRB), koja je oštećena za dio nevraćenog kredita, rekavši kako nisu pratili suđenje niti su zainteresovani za ishod postupka.

Džombićev branilac, advokat Zoran Bubić, kazao je da tužilaštvo nije dokazalo navode optužbe, te ukazao da se rukovodstvo ovog entiteta zalagalo da se kredit odobri u cilju razvoja istočnog dijela RS.

Istakao je da se i da se sporni kredit danas može vratiti, te da mu nije jasno zašto IRB RS nije pokrenula mehanizme za naplatu.

Ocijenio je i da nije dokazana namjera optuženog da se stekne protivpravna korist.

- Da je to htio, ne bi se tražilo dodatno obezbjeđenje kredita - rekao je Bubić i zatražio da se optuženi oslobodi.

U samoj završnici postupka, Tužilaštvo RS-a je izmijenilo optužnicu protiv Džombića, a radi se o manjim promjenama i njenom uređenju, dok je krivično djelo ostalo isto.

Džombić je optužen da je zloupotrijebio svoj položaj i ovlaštenja i 2012. godine omogućio kompaniji "Energolinija" iz Zvornika da dođe do kredita od 19,4 miliona KM iako je bila kreditno nesposobna.

- Bio je svjestan da korisnik nije u mogućnosti da vrati kredit. Zloupotrijebio je svoj službeni položaj i ovlaštenja i drugom pribavio imovinsku korist - stoji u optužnici.

U optužnici se navodi da je u novembru 2011. godine kreditni odbor Investiciono-razvojne banke RS (IRB RS) odbio "Energoliniji" zahtjev za kredit jer je bila prezadužena sa ukupnim obavezama od oko 35,5 miliona KM i u visokoj zavisnosti od samo jednog kupca i jednog dobavljača.

Navodi se i da je Džombić pozvao tadašnjeg direktora IRB RS Milenka Pavlovića ubjeđujući ga da prihvati kreditni zahtjev, usljed čega je Pavlović podnio ostavku.

U januaru 2012. godine ponovo je upućen zahtjev za kredit na iznos od 19,4 miliona KM, da bi Džombić kao premijer nekoliko dana kasnije potpisao zaključak Vlade RS kojim zadužuje IRB RS da ponovo obradi zahtjev, vršeći na taj način pritisak.

U optužnici se dodaje da je Džombić, svjestan svog uticaja, iskoristio položaj i ovlaštenja i u maju iste godine, kršeći odredbe zakona i zanemarujući kreditnu (ne)sposobnost "Energolinije", kao i mišljenje Centra za upravljanje rizicima, potpisao odluku da se iz sredstava Evropske investicione banke kroz projekat za kreditiranje malih i srednjih preduzeća, ovoj zvorničkoj firmi odijeli traženi iznos kredita.

Ugovor je u konačnici potpisala tadašnja direktorica IRB-a Snežana Vujnić, a novac je isplaćen 31. maja 2012. godine i samo je djelimično, u iznosu od oko deset miliona KM, iskorišten za tražene investicije, a ostalo je iznijeto iz BiH.

"Energolinija" je kredit otplaćivala svega par mjeseci, do novembra 2012. godine, a onda je to na sebe preuzela "Alumina" Zvornik, kao jedan od jemaca, i plaćala ga je do decembra 2014. godine.

"Alumina" i "Energolinija" su inače sestrinske firme, koje su, uz još nekoliko drugih, napravili bivši vlasnici iz Litvanije, tako što su podijelili grupaciju "Birač".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.