open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Završeno suđenje za šamaranje Stanivukovića: Tužilac očekuje kaznu za Lukača, odbrana oslobađanje
Suđenju bivšem ministru unutrašnjih poslova RS-a Draganu Lukaču, optuženom za ugrožavanje sigurnosti i tjelesnu povredu na štetu bivšeg zastupnika u NSRS-u Draška Stanivukovića (PDP), završeno je danas u Osnovnom sudu Banja Luka.
16.03.2023. u 17:05
get url
text

Tužilaštvo je u završnoj riječi zatražilo da se Lukač proglasi krivim i osudi u skladu sa zakonom, dok je odbrana ocijenila da nema dokaza da je počinio navedeno krivično djelo, tražeći oslobađanje od optužbe.

U optužnici se navodi da se 23. decembra 2019. godine oko 22 sata održavala deveta posebna sjednica, a koju su direktno prenosili javni medijski servis RTRS-Plus i BN TV.

U toku sjednice je tadašnji zastupnik Stanivuković, a aktuelni gradonačelnik Banje Luke, predsjedniku Vlade RS-a dao zastavice sa oznakom NATO pakta, koje je on polomio i bacio na pod, a da se Lukač Stanivukoviću obratio riječima:

- I nemoj nikad više to da uradiš prema meni, ne znam prema drugima kako...inače ćeš završiti kao što su i one zastavice završile ovdje danas.

To je, dodaje se u optužnici, kod oštećenog izazvalo osjećaj ugroženosti i straha za sopstveni život.

Dodaje se da je Lukač zatim je više puta pozvao Stanivukovića da dođe do njega.

- Kada mu je oštećeni prišao, uputio mu je riječi: "Još jednom, još jednom, majmune", nakon čega ga je otvorenom šakom desne ruke udario u predio lica. Na taj način mu je nanio tjelesnu povredu u vidu nagnječenja sluznice donje usne - navodi se u optužnici.

Okružna javna tužiteljica Sanja Guzina smatra da je tužilaštvo dokazalo djelo koje se Lukaču stavlja na teret, da su povrede Stanivukovića utvrđene i u medicinskoj dokumentaciji, te da je oštećeni Lukačeve riječi shvatio kao ozbiljnu prijetnju.

U završnoj riječi je ocijenila da su svjedoci odbrane, ministar finansija Zora Vidović i bivši ministar pravde Anton Kasipović, bili "selektivni i subjektivni" prilikom svjedočenja o ovom događaju, tvrdeći da se nekih okolnosti ne mogu sjetiti, dok druge detaljno opisuju.

-Kakvo god bilo ponašanje oštećenog i kakav god performans izvodio, ponašanje optuženog nije prihvatljivo - rekla je tužiteljica i poručila da joj je "drago da su obojica izvukli pouke i da su sada u korektnim odnosima".

Lukačev branilac, advokat Jovan Čizmović je ocijenio da, za postojanje krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti, prijetnja treba da bude "ozbiljna i bezuslovna", dok Lukačeve riječi: "Nemoj nikad više da uradiš to prema meni, inače ćeš završiti kao te zastavice", predstavljaju - "uslovljenu prijetnju napadom".

Kategorično je odbacio da je Stanivukoviću povrede u predjelu usne nanio Lukač uz ocjenu da je ona mogla nastati samopovređivanjem, odnosno ugrizom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.