open-navfaktor-logo
search
Iz sudnice
Završne riječi odbrane na suđenju za respiratore: "Igrokaz koji govori o nepoštivanju Tužilaštva i države BiH"
Završnim riječima drugooptuženog Fahrudina Solaka i njegove odbrane, te odbrane trećeoptuženog Fikreta Hodžića, danas je u Sudu Bosne i Hercegovine nastavljeno suđenje u predmetu Fadil Novalić i drugi.
15.03.2023. u 16:17
get url
text

Akteri ovog predmeta terete se u vezi s nabavkom 100 respiratora, vrijednosti 10.530.000 KM, koje je, nakon proglašenja stanja nesreće u FBiH uzrokovnog  pandemijom koronavirusa u proljeće 2020. godine, za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) iz Kine uvezla firma "F. H. Srebrena malina".

Pored Fadila Novalića, fedralnog premijera, u ovom su slučaju optuženi – suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik firme F. H. Srebrena malina Fikret Hodžić, kao i pravna osoba F. H. Srebrena malina, te federalna ministrica finansija Jelka Milićević.         

U nastavku suđenja braniteljica drugooptuženog, advokatica Marsela Bajramović okončala je izlaganje završne riječi započeto na prethodnom ročištu, predloživši Sudu da nakon uvida i ocjene svih provedenih dokaza njenog branjenika oslobodi od optužbi.

Prethodno je konstatirala kako Tužilaštvo nije pružilo dokaze niti za jedno djelo kojim se njen branjenik tereti.

U sklopu argumentacije vlastitih tvrdnji pozvala se na iskaze saslušanih svjedoka i materijalne dokaze, osporavajući tezu optužbe u vezi s hronologijom potpisivanja ugovora o nabavci respiratora.

Bajramović se osvrnula i na popunu trezorske aplikacije, navodeći da nema ništa sporno u tome da se ponuda/predračun/profaktura tretira kao legitiman osnov za plaćanje, podsjećajući kako je uobičajeno da se dospijećem robe dostavlja i faktura.

Osvrnula se i na kvalitet uvezenih respiratora ACM 812A, navodeći kako se radi o klasi '2B' s dva moda – invazivni i neinvazivni, te da je cijelu pometnju oko njihovog stavljanja u funkciju, zapravo, prouzročilo plasiranje netačnih informacija putem medija u sklopu tzv. media-plana.

U prilog vlastitim tvrdnjama podsjetila je na donaciju Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) koja se odnosi na istu vrstu respiratora, navodeći i kako kineski proizvođač i dobavljač predstavljaju kredibilne partnere.

U nastavku ročišta Sudskom vijeću obratio se drugooptuženi Fahrudin Solak, navodeći kako su završne riječi optužbe, zapravo, "igrokaz koji govori o nepoštivanju Tužilaštva kao instituciije i države BiH".

Naveo je kako tužioci konzumiraju prava bez odgovornosti, te da se sve vrijeme osjećao "targetiranim i frustriranim, svjestan njihovih malicioznih namjera".

Podsjetio je kako je, nakon što se u medijima pojavila tzv. afera, lično zatražio da se sve ispita i provede detaljna istraga, a da se on dok to traje suspendira s funkcije direktora FUCZ-a.

Ustvrdio je, nadalje, kako "egzibicije Tužilaštva najmanje imaju veze s pravom i propisima", te detaljno elaborirao ulogu i nadležnosti FUCZ u sektoru zaštite i spašavanja, uključujući intenziviranje aktivnosti na tom planu nakon proglašenja stanja nesreće, uzrokovane pojavom pandemije Covida-19 polovinom marta 2020. godine.               

Solak je kazao kako je samo radio svoj posao, te podsjetio na cjelokupnu dinamiku u vezi s nabavkom respiratora i u tom kontekstu na utjecaj tzv. media-plana na stvaranje atmosfere nepovjerenja, izražavajući čuđenje kako je moguće da tužioci ne poznaju funkcioniranje organa javne uprave.

VEZANI TEKST - Avdibegović: Angažiranjem firme F. H. Srebrena malina nije prekršen nijedan zakon

Izlaganje završnih riječi nastavljeno je obraćanjem advokatice Mirne Avdibegović, braniteljice trećeoptuženog Fikreta Hodžića kao i firme F. H. Srebrena malina, koja je kazala kako se u cijelosti pridružuje stavovima odbrana prvooptuženog i drugooptuženog.

Također, kazala je kako ostaje i kod svih ranijih prigovora u pogledu (ne)zakonitosti i autentičnosti dokaza optužbe.

Tužilaštvo je, kako je navela, problematiziralo, ali ne i konretiziralo činjenični opis djela za koje se njen branjenik tereti, ocijenivši kako je optužnica konfuzna, a da su tvrdnje optužbe u suprotnosti s provedenim dokazima.

Fokusirala se, nadalje, na krivična djela za koja je njen branjenik optužen, navodeći kako su tužbeni navodi neutemeljeni, te kako nije dokazano da su Hodžić i F. H. Srebrena malina radili bilo šta što bi bilo u sukobu sa zakonom.

Hodžićeva braniteljica smatra kako, optuženi u ovom predmetu i ne znaju za koje se konkretne radnje terete te da Tužilaštvo insinuira i insistira na "sitničarenju, bez valjanih dokaza".

I ona je podsjetila na hronologiju i dinamiku u vezi nabavkom respiratora, uz opasku kako je u tom pogledu sve transparentno, osporavajući tužbene navode o sumnjivim transakcijama, te pozivajući se pritom na iskaze svjedoka i određene materijalne dokaze.

Advokatica Avdibegović navodi i kako je njen branjenik (Hodžić) bio svjestan hitnosti uzrokovane pandemijom te da je krajnje oprezno postupao, podsjećajući kako se prije transfera novca/uplate kineskom dobavljaču uvjerio u "spremnost isporuke", a što je potvrdio bh. ambasador u Pekingu.

Nastavak glavnog pretresa zakazan je za 22. mart, kada će, kako je planirano, Avdibegović završiti iznošenje završnih riječi, nakon čega bi se trebao obratiti njen branjenik Fikret Hodžić, a potom i odbrana četvrtooptužene Jelke Milićević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.