open-navfaktor-logo
search
Potvrđeno Faktoru
Zbog čega je SIPA uhapsila pripadnika Policijske uprave Gračanica
Policajac Enes Bešić, pripadnik PU Gračanica uhapšen je jutros u nastavku akcije "Rudnik" po nalogu Tužilaštva Tuzlanskog kantona, potvrđeno je Faktoru iz Tužilaštva TK.
03.03.2021. u 09:44
get url
text

On je pod istragom tog Tužilaštva zbog sumnje da je počinio primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Konkretno, sumnjiči se da je iskoristio svoj službeni položaj u PU Gračanica kako bi pogodovao gračaničkoj firmi Minning and Drilling da dobije posao izvođenja istražno-eksploatacionih bušotina na prostoru ležišta kamene soli Tetima u sklopu Rudnika soli Tuzla, a za koji, kako je ranije rečeno, ta firma nema potrebne kapacitete.

VEZANI TEKST - SIPA u nastavku akcije "Rudnik" uhapsila pripadnika krim-policije MUP-a TK

Radi se o poslu vrijednom 5,5 miliona maraka.

Bešić je posredovao kod tadašnjeg ministra u Vladi TK od kojeg je tražio da se raspiše drugi krug izbora ponuđača kako bi se u međuvremenu pogodovalo da gračanička firma dobije taj posao.

Kako je ranije saopćilo Tužilaštvo, iako je kvalifikovana i kredibilna firma iz Bugarske u više navrata imala ponude koje su bile jeftinije za oko dva miliona KM od gračaničke firme, kontinuirano se pogodovalo i insistiralo da upravo ova firma dobije posao.

- Osumnjičeni su bili svjesni da gračanička firma nije kvalifikovan i kredibilan ponuđač jer nije imala ni ljudske ni materijalne resurse za izvođenje ovih radova, ali je bez obzira na to sa ovom firmom 12. februara 2021. godine zaključen ugovor za obavljanje ovih poslova, uz dodatnu odredbu u ugovoru da se umjesto dotadašnjih i uobičajenih 5%, nepredviđeni i naknadni radovi mogu uvećati i za 20 posto vrijednosti ugovora, što je još oko 1,1 milion KM na vrijednost ugovora, bez obaveze daljnje procedure javnih nabavki - navodi se u naredbi o sprovođenju istrage.

Ovom istragom, podsjećamo, obuhvaćeni su Enver Bijedić, državni zastupnik i predsjednik stranke Socijelademokrati BiH, te Aziz Čačković, Amir Tursunović i Amir Sušić, sva trojica kadrovi te stranke, kao i privatni poduzetnici Dženan i Atif Mujkić, vlasnici firme "Minning and Drilling" iz Gračanice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.