open-navfaktor-logo
search
Pokrenut postupak
Zbog izjave o Dodiku: Direktor RAK-a najavio rigoroznu kaznu protiv Face TV Senada Hadžifejzovića
Direktor Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH, Draško Milinović, najavio je rigorozne mjere protiv Face televizije, čiji je vlasnik i direktor Senad Hadžifejzović. Prema Milinovićevim riječima, Hadžifejzović je tokom razgovora sa gostom u emisiji pitao da li bi "trebalo da se Milorad Dodik smijeni, smiri ili ubije".
30.10.2022. u 16:52
get url
text

Milinović je rekao da je RAK danas po službenoj dužnosti pokrenuo postupak protiv tog medija.

- To će biti skraćeni postupak s obzirom da je, na prvi pogled ovoga što se desilo, itekako jasno da je prekršen Kodeks o pružanju audio-vizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija - rekao je Srni Milinović, prenose Nezavisne.com.

Prema njegovim riječima, na prvi pogled je vidljivo da je prekršeno još mnogo podzakonskih akata Agencije.

- Ove stvari koje smo nažalost vidjeli u medijskom prostoru BiH, prvenstveno Face televiziji su nedopustive i RAK ih neće dozvoliti - naveo je Milinović.

Milinović je najavio da će vrlo brzo, čim se skraćeni postupak završi, biti izrečene odgovarajuće mjere i sankcije.

- U komunikaciji sa kolegama iz područja emitovanja već smo u prvoj analizi vidjeli da će one biti rigorozne. I mogu da najavim rigorozne mjere da se ovakve stvari više nikada ne bi desile - dodao je Milinović.

U slučaju da se to ponovi, kaže Milinović, krajnja mjera je suspenzija programa i oduzimanje dozvole.

- Ovo sad je nešto što će vjerovatno ići ka najvišoj mogućoj novčanoj kazni s obzirom da je to prva mjera upozorenja da se ovakve stvari ne bi dešavale, ali ukoliko se ovako nastavi, mi smo kroz naše analize u RAK-u već vidjeli da Fasce televizija prelazi određene granice, bojim se da ćemo posegnuti za najrigoroznijim mjerama koje su nam Zakon o komunikacijama i sva naša pravila dali kao nadležnost da djelujemo - dodao je on.

Emisiju koja je RAK-u sporna, kao i to šta je Hadžifezović zapravo rekao, možete pogledati u videu ispod:

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.