open-navfaktor-logo
search
KPZ Sarajevo
Zbog koronavirusa zabranjene posjete i dopusti iz zatvora, cijeli objekat dezinficiran
Nakon što je Vlada FBiH donijela Zaključak kojim je između ostalog proglašeno da se novi koronavirus smatra zaraznom bolesti čije je sprečavanje i suzbijanje od interesa za FBiH, i direktori KPZ-ova u FBiH dobili su obaveze za poduzimanje određenog broja aktivnosti.
13.03.2020. u 12:43
get url
text

Kako nam je rečeno, obustavljeno je korištenje vanzavodskih pogodnosti osuđenim osobama za period od 13. do 31. marta 2020, a obustavljene su i posjete porodica, advokata i drugih osoba osuđenim i pritvorenim osobama u istom periodu.

Također, održani su radno-konsultativni sastanci s ciljem preciziranja mjera, s posebnim uputama za zdravstvene službe Zavoda, gdje se ističe pojačano vršenje dezinfekcije svih prostorija, pregledi osoba koje dolaze na izdržavanje kazne zatvora ili određivanja mjere pritvora, uključujući i kontakte sa kriznim štabovima.

- KPZ Sarajevo je promptno postupio po ovim preporukama i pored navedenih aktivnosti ostvario kontakte sa predsjednikom Kantonalnog suda u Sarajevu Špoljarić Vladimirom, predsjednicom Općinskog suda u Sarajevu Janjom Jovanović, te predsjednicom Regionalne advokatske komore Vasvijom Vidović - kazao je za Faktor direktor sarajevskog KPZ-a Faruk Zubčević.

Dodao je da je cijeli zatvor tokom noći vanredno dezinficiran.

- Kompletan zatvor potpuno je tretiran dezinfekcionim sredstvom kojim se anulira u određenom obimu egzistencija ovog virusa, te na vidna mjesta prezentirao upute o postupanju u Centralnom objektu, Odjeljenje Ustikolina i Objektu Igman - kazao je Zubčević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.