open-navfaktor-logo
search
Inspektori na terenu
Zbog kršenja odluka kriznih štabova: U Sarajevu za dva mjeseca izdate kazne u iznosu od 101 hiljadu KM
Sarajevski kantonalni sanitarni inspektori u protekla dva mjeseca kontrolisali su 109 ugostiteljskih objekata kojima su radi utvrđenih nepravilnosti donesena 52 prekršajna naloga u novčanom iznosu od 101.000 KM, te 12 rješenja o zabrani rada, zbog kršenja odluke kriznih štabova o radnom vremenu.
12.11.2020. u 16:05
get url
text

Također, inspektori su izvršili 11.597 nadzora privrednih subjekata i obrtnika različitih djelatnosti, kao i fizičkih lica koja imaju obavezu provoditi donesene naredbe i mjere kriznih štabova.

- Od početka pandemije u KS se provode pojačani nadzori kantonalnih sanitarnih inspektora na terenu svakodnevno i danima vikenda s načinom organizacije u dvije, a po potrebi i trećoj smjeni. Zbog utvrđenih nepravilnosti do sada smo donijeli 962 rješenja sa korektivnim mjerama i 378 prekršajnih naloga u iznosu od 652.745 KM – kazala je za Faktor Vildana Brdarić, glasnogovornica Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Sarajevo.

Ističe da osim svakodnevnog provođenja inspekcijskih nadzora na terenu, sanitarni inspektori i po hitnom postupku, odnosno danom prispjeća epidemioloških izvještaja donose rješenja o zabrani kretanja za osobe koje su bile u direktnom kontaktu sa oboljelima od COVID-19 ili sa osobama za koje postoji sumnja da su zaražene koronavirusom.

- Od početka pandemije doneseno je ukupno 5.453 rješenja od koji je za 4.868 vrijeme izolacije proteklo, uz napomenu da za potvrđene slučajeve oboljenja Zavod za javno zdravstvo KS epidemiološke upitnike dostavlja Ministarstvu zdravstva KS, koje izdaje rješenja oboljelima od COVID-a 19, kao i najužim članovima njihovih porodica, koji imaju istu adresu prebivališta – kazala je Brdarić.

Navodi da se dnevni izvještaji o broju donesenih rješenja dostavljaju zavodima za javno zdravstvo Federacije i KS, kao i Ministarstvu unutrašnjih poslova KS, čiji službenici prate poštivanje samoizolacije.

- Do sada su na osnovu dostavljenih službenih zabilješki policije, zbog kršenja zabrane kretanja, sanitarni inspektori protiv 30 osoba u KS pokrenuli prekršajne postupke pred nadležnim sudom. Rad ugostiteljskih objekata i u proteklom periodu bio je ograničen do 23 sata, s tim da je kantonalna inspekcija u saradnji sa Jedinicom za podršku MUP-a KS vršila stalne nadzore nad poštivanjem donesene naredbe, kao i ostalih propisanih higijensko-epidemioloških mjera. U protekla dva mjeseca po ovom osnovu kontrolisano je 109 ugostiteljskih objekata kojima su radi utvrđenih nepravilnosti donesena 52 prekršajna naloga u novčanom iznosu od 101.000 KM, te 12 rješenja o zabrani rada, zbog kršenja odluke o radnom vremenu, a navedene kontrole biće nastavljene i dalje – kazala je Brdarić.

Brdarić također navodi i da se prioriteti nadzora mijenjaju u skladu sa promjenom naredbi nadležnih organa i procjenom rizika.

- Težište inspekcijskih organa trenutno je na javnom prijevozu, trgovinama i ugostiteljskim objektima, u kojima nam asistenciju pružaju i pripadnici Jedinice za podršku MUP-a KS zaključuje Brdarić.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.