open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo Brčko distrikta
Zbog malverzacije s budžetskim grantovima potvrđena optužnica protiv Alena Mujkića
Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Alena Mujkića (39), odgovorne osobe u dva brčanska udruženja, zbog sumnje da je zloupotrebama budžetskih grantova, sebi i drugima pribavio imovinsku korist više od 200 hiljada maraka. 
31.01.2024. u 16:42
get url
text

Podizanju optužnice prethodila ja najobimnija antikorupcijska istraga višegodišnjih malverzacija s budžetskim grantovima, nakon koje je Mujkić, kao odgovorna osoba u dva udruženja, optužen za najteži oblik zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i pranje novca, saopćilo je u srijedu Tužilaštvo Brčko distrikta BiH.

Optužnicom potvrđenom pred Osnovnim sudom, Tužilaštvo je zatražilo oduzimanje imovinske koristi od svih osoba kojima je pribavljena, u ukupnom iznosu od 232.703,07 KM. Uz oduzimanje imovinske koristi od optuženog u iznosu od 74.419,07 KM, Tužilaštvo je sudu predložilo da mu izrekne i zabranu vršenja dužnosti u udruženjima i fondacijama u maksimalno propisanom trajanju od deset godina.

Optužnicom od 118 točaka, od koji se svaka odnosi na posebnu malverzaciju s dodijeljenim sredstvima, Mujkiću se stavlja na teret da je od 2017. do 2021. godine, kao osoba zadužena za osiguranje zakonitosti rada i raspolaganje novcem u udruženjima Sportaš i Centar za turizam i kulturu, sredstva grantova trošio u svoju i u korist trećih osoba.

On je optužen da je, iako je bio dužan raspolagati i upravljati imovinom udruženja s dužnom pažnjom, na odgovoran i zakonit način, u najboljem interesu udruženja, iskoristio položaj tako što je protivno ciljevima oba udruženja trećim osobama plaćao ugovore o djelu, odnosno usluge koje nisu izvršene za potrebe udruženja, te da je novac udruženja trošio za osobne potrebe.

Kako se navodi u optužnici, on je fiktivno prikazivao utrošak skoro polovine sredstava koje je za rad Sportaša, u iznosu od 182.000KM, te Centra za kulturu i turizam, u iznosu od 240.500 KM, dodijelila Vlada Distrikta. Ova sredstva je stavljao u redovne financijske tokove koristeći ih za svoje osobne potrebe ili za plaćanje obveza drugih osoba, zaključuje se u optužnici.

S obzirom na to da iznos imovinske koristi pribavljene ovim kaznenim djelom korupcije prelazi 50 hiljada KM, Tužilaštvo je optužilo Mujkića za najteži oblik zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, s propisanom kaznom zatvora od najmanje tri godine. S obzirom da je velika vrijednost takve koristi stavljena u redovne financijske tokove, on je optužen i za teži oblik kaznenog djela pranja novca, s propisanom kaznom zatvora od jedne do deset godina, stoji u priopćenju.

Optužnicom je zatraženo potpuno oduzimanje svakog pojedinog iznosa pribavljene koristi, i to: 74.419 KM od optuženog, 137.384 KM od ''Proleter'' d.o.o, 5.000 KM od ''Fabrika osmijeha'' d.o.o , 1.900 KM od ''Mega Corso'' s.p,  2.000 KM od ''URC Bazeni'' s.p, vlasnik Alen Mujkić, 10.000 KM od M. P.1, 1.500 KM od M. P.2  i 500 KM od J. Š.

Uz oduzimanje imovinske koristi, Tužilaštvo je sudu predložilo da optuženom izrekne i mjeru sigurnosti zabrane vršenja dužnosti odgovorne osobe i osobe ovlaštene za raspolaganje novčanim sredstvima u udruženjima i fondacijama u maksimalnom propisanom trajanju od deset godina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.