open-navfaktor-logo
search
Konkretni koraci
Zbog napada na Bjelica-Prutinu: CIKBiH će dostaviti krivičnu prijavu protiv Dodika Tužilaštvu BiH
Nakon saznanja da Tužilaštvo BiH, nakon najmanje dva obraćanja javnosti Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika na press konferencijama u kojima verbalno napada članicu Centralne izborne komisije BiH Vanju Bjelica-Prutinu i Centralnu izbornu komisiju BiH, nije pokrenulo postupak po službenoj dužnosti, Centralna izborna komisija BiH je poduzela konkretne korake.
28.01.2021. u 15:20
get url
text

S tim u vezi, danas je sačinjena prijava protiv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika zbog sumnje na počinjenje krivičnog djela iz člana 145a Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine i ona će biti dostavljena Tužilaštvu BiH.

- Centralna izborna komisija BiH se ovom prilikom zahvaljuje svim međunarodnim zvaničnicima u BiH i pojedincima iz BiH koji su dali podršku Centralnoj izbornoj komisiji BiH i Vanji Bjelica-Prutini, a posebna zahvalnost ambasadorici Kathleen Kavalec, šefici Misije OSCE-a u BiH, Nj.E. Johanni Stromquist, ambasadorici Kraljevine Švedske u BiH, Nj.E. Matthew Fieldu, ambasadoru Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Ekaterini Dorodnovoj, zamjenici Šefa Delegacije EU u BiH i Ambasadi SAD-a u BiH - saopćio je CIK i dodao:

"I na kraju, bez obzira na sve pritiske kojima je izložena, Centralna izborna komisija BiH će kao neovisan državni organ nastaviti raditi poslove iz svoje nadležnosti u skladu sa zakonom".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.