open-navfaktor-logo
search
Slučaj "Bosnalijek"
Zbog nedolaska vještaka odgođen nastavak suđenja Arslanagiću i ostalima
Suđenje Edinu Arslanagiću i drugima, koje je trebalo biti nastavljeno danas u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS), odgođeno je usljed nedolaska vještaka finansijske struke Borislava Dujkovića.
06.02.2023. u 10:50
get url
text

Nastavak suđenja u ovom predmetu zakazan je za 13. februara, kada bi trebalo biti nastavljeno unakrsnim ispitivanjem spomenutog vještaka.

Radi se o vještaku optužbe koji je ranije ispitan, a koji je ponovno pozvan kako bi obrazložio nalaz povodom dodatne finansijske istrage.

Kako je kazao zastupnik optužbe, kantonalni tužilac Sead Kreštalica, vještak Dujković je u telefonskom kontaktu izjavio kako ne može doći, pravdajući to određenim razlozima.

Prema riječima predsjedavajuće Sudskog vijeća u ovom predmetu sutkinje Indire Jahić, Sud u vezi s tim nije obaviješten, a budući da nije bilo dokaznih prijedloga koji bi mogli biti razmatrani u nastavku suđenja, nastavak glavnog pretresa je odgođen.

Optužnica u ovom slučaju uz Edina Arslanagića, bivšeg generalnog direktora Bosnalijeka, tereti i Šefika Handžića, Hasana Šepu, Aidu Selvić i Jasmina Šepu za inkriminacije koje su, prema tužbenim navodima, počinili kao uposlenici farmaceutske kompanije Bosnalijek d.d. Sarajevo, te firmi Brštanica d.o.o. Sarajevo i Carpe Diem Sarajevo.

Akteri slučaja se terete za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja i ovlaštenja, pranjem novca, poreznom utajom i krivotvorenjem službenih isprava, te sklapanjem štetnih ugovora, a u vezi s poslovnim aranžmanima kompanije Bosnalijek i spomenutih firmi.

Suđenje Arslanagiću i drugima, koje se odnosi na inkriminacije iz perioda 2005-2012. godina, počelo je polovinom oktobra 2016. godine, a na temelju optužnice od 24. decembra 2015. koja je izmijenjena u junu 2020. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.