open-navfaktor-logo
search
Kapija
Zbog negiranja zločina u Tuzli najavljeno protestno okupljanje za srijedu
Upravo na Tuzlanskoj kapiji okupljenima i medijima obratit će se mladi Tuzle, mladi Bosne i Hercegovine nedvosmisleno štiteći istinu, žrtve, njihove porodice i tuzlansku najbolniju ranu, navodi se u pozivu za javno okupljanje
11.11.2019. u 10:43
get url
text

Nakon što je u utorak 5. novembra ove godine u beogradskom Media centru Odbrana promovisana sramna knjiga Ilije Brankovića "Tuzlanska kapija – režirana tragedija", mladi Tuzle ne mogu bešćutno pratiti novonastalu situaciju, navode iz Vijeća mladih grada Tuzle.

Pored činjenice da je dozvoljeno i omogućeno još jedno ukoričeno negiranje monstruoznog ubistva tuzlanske mladosti, najgora je ipak spoznaja kako je knjiga koja na najgrublji način omalovažava najveći ratni zločin u historiji Tuzle dobila direktnu podršku Ministarstva odbrane Srbije.

Zato što i knjiga, i njen autor, i Srbija na ovaj način ismijavaju zvanične sudske presude te nastoje režirati istinu iskrivljujući činjenice koristeći se lažima, Vijeće mladih Grada Tuzla poziva na protesno okupljanje u centru grada, na mjestu gdje je prije više od 24 godine, tog kobnog 25. maja 1995. godine 71 osoba poginula, dok su ih deseci povrijeđene.

Upravo na Tuzlanskoj kapiji okupljenima i medijima obratit će se mladi Tuzle, mladi Bosne i Hercegovine nedvosmisleno štiteći istinu, žrtve, njihove porodice i tuzlansku najbolniju ranu, navodi se u pozivu za javno okupljanje.

Vijeće mladih Grada Tuzla će nakon događaja poslati zvaničan dopis predsjednici Vlade Srbije Ani Brnabić i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kojem će biti zatraženo da se država Srbija zvanično ogradi od promocije navedene knjige i u cilju promocije pravde, antifašizma, pomirenja i dobrosusjedskih odnosa isporuči osuđenog ratnog zločinca Novaka Đukića Bosni i Hercegovini.

Javno okupljanje i obraćanje mladih bit će održano u srijedu 13. novembra 2019. godine u 12 sati na platou ispred Tuzlanske kapije. Na javnom okupljanju će se obratiti predstavnici Vijeća mladih Grada Tuzla, preživjeli na Kapiji kao i članovi porodica stradalih na Tuzlanskog kapiji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.