open-navfaktor-logo
search
Granična policija BiH
Zbog Pelješkog mosta zabilježen pad putnika na graničnim prijelazima Neum 1 i Neum 2
Zbog nove magistralne ceste M-17.3 Stolac – Neum povećan je broj putnika na Doljanima, dok je s druge strane zbog otvaranja Pelješkog mosta u Hrvatskoj došlo do pada prometa na graničnim prijelazima Neum 1 i Neum 2.
29.07.2022. u 13:24
get url
text

Na međunarodnim graničnim prijelazima Neum 1 i Neum 27. jula ove godine evidentirano je 530 osoba (ulaz/izlaz), dok je na isti dan prošle godine na navedenim graničnim prijelazima evidentirana 681 osoba, kazala je Feni glasnogovornica Granične policije BiH Franka Vican Bošković, osvrnuvši se na otvaranje Pelješkog mosta. 

Pritom je napomenula kako je ovdje riječ o osobama koje su prelazile državnu granicu na navedenim prijelazima bez tranzitiranja. 

S druge strane, dodala je, preko međunarodnih graničnih prijelaza Neum I i Neum II se skoro 90 posto prometa odvija u tranzitu kroz Neumski koridor, i to u skladu s Protokolom o slobodnom i neometanom prolazu prometa u tranzitu kroz Neumski koridor. 

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović napisao je u petak na Twitteru kako je dva dana nakon otvaranja Pelješkog mosta za promet broj putnika na graničnom prijelazu Klek manji za 42 posto u odnosu na prošlu sedmicu. 

Rast prometa bilježi Međunarodni granični prijelaz Doljani pa je tako od 1. do 27. jula ove godine na tom prijelazu evidentirano 44 962 osoba, dok je u istom razdoblju lani evidentirano njih 37 931 čemu je zasigurno doprinijela nova magistralna cesta M-17.3 Stolac – Neum koja je svečano otvorena 30. ljuna ove godine.  

Uz navedeno, u ovoj je godini u odnosu na lani pojačan promet na ulazu u BiH te je od početka ovog mjeseca do 27. jula na ulazu u BiH evidentirano ukupno 1 182 924 osoba, dok je u istom razdoblju prošle godine zabilježeno njih 960 975.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.