open-navfaktor-logo
search
ZZJZ KS
Zbog pojave žohara u Centru i Starom Gradu počinje protivepidemijska dezinsekcija
Tokom izvođenja će se koristiti ručne i električne pumpe različitog kapaciteta kao i motorne prskalice za zaprašivanje prostora
AUTOR: Faktor
18.06.2024. u 15:32
get url
text
Ilustracija
Ilustracija
Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo obavještava stanovnike općine Centar Sarajevo da će u narednim noćima počevši od 19.06.2024. godine provesti dezinsekciju ove lokalne zajednice .
- Na osnovu dopisa Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo od 13.06.2024. u kojem se navodi da je na području općina Stari Grad i Centar, u užem gradskom jezgru, primjećena pojava žohara, obavještavamo vas da je JU Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo pokrenuo aktivnosti na provođenju dezinsekcije na predmetnim lokacijama.
S tim u vezi, obavještavamo da će na osnovu rezultata izviđanja terena stručnog tima JU Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo koje će biti obavljene 18.06.2024.g. u kasnim večernjim i 19.06.2024.g. u ranim jutarnjim satima, na području od Vijećnice do Koševskog potoka. Nakon toga, zbog vremenskih prilika koje nas očekuju u narednim danima, operativne aktivnosti dezinsekcije (I faza) će se provesti u noćima 19.06/20.06., 20.06/21.06. i 21.06/22.06.2024. g. na mjestima gdje je infestacija (najezda) žoharima prisutna - saopćeno je iz Zavoda.
Dodaju kako će dezinsekciju provoditi stručni timovi JU Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo u kasnim večernjim i ranim jutarnjim satima, kada je frekvencija kretanja stanovništva i turista minimalna.
Tokom izvođenja će se koristiti ručne i električne pumpe različitog kapaciteta kao i motorne prskalice za zaprašivanje prostora. Izvršit će se detaljna dezinsekcija propisnim sredstvima navedenih javnih prostora, s tim da će se obratiti posebna pažnja na "kritične tačke", odnosno mjesta na kojima je primjećeno veće prisustvo žohara. Uposlenici Zavoda će na licu mjesta posjedovati službene legitimacije i iskaznice, te će koristiti obilježena službena vozila.
Po završetku svih aktivnosti bit će sačinjen izvještaj sa zaključcima i preporukama za dalje postupanje u svrhu preventivnog djelovanja i zaštite zdravlja naših građana, a s ciljem da se u budućnosti izbjegnu slične situacije. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.