open-navfaktor-logo
search
Trgovci na oprezu
Zbog porasta krađa hrane trgovine angažiraju i zaštitare, a krade se sve od maslaca do kroasana
Zbog rasta cijena u posljednje se vrijeme krade sve i svašta pa tako i hrana koja je u oktobru na godišnjem nivou u Bosni i Hercegovini u prosjeku skuplja za 25,9 posto.
04.12.2022. u 10:01
get url
text

Neki to rade "iz navike"

Kako kažu trgovkinje iz mostarskih trgovina, među kradljivcima ima i onih koji to rade "iz navike".

- Krade se sve, a najviše maslac, kroasani, suhomesnati i mliječni proizvodi. Zbog velikog porasta krađa, prije mjesec dana angažirali smo i zaštitara. Baš smo neki dan uhvatili jednu gospođu da krade maslac, i to onaj mali od 20 grama - kaže Ernesa Tipura, voditeljica poslovnice jedne mostarske trgovine.

Napominje kako policiju nisu zvali, a gospođa je maslac vratila.

Radnica trgovine mješovitom robom u jednom mostarskom trgovačkom centru kaže kako se kod njih najviše kradu sirevi i suhomesnati proizvodi, tj. malo skuplja roba. 

Ona pak smatra da ko jednom ukrade, uvijek će krasti te da većinom krade "fina i ljubazna gospoda".   

Mnoge se krađe i ne prijavljuju 

Obje sagovornice se slažu da češće kradu žene, a policiji više i ne prijavljuju sitne krađe poput pašteta, mesnih narezaka, namaza.

- Ako neko ukrade paštetu, što mi tu da radimo, više i ne zovemo policiju – napominje jedna od njih.

Glasnogovornik MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona Ljudevit Marić kaže kako se hrana većinom krade u trgovačkim centrima.

- Tada se počiniteljima uručuje prekršajni nalog, ako nema elemenata krivičnog djela - ustvrdio je Marić.

Dodaje kako će MUP točnu statistiku o počinjenim krađama u ovoj godini imati početkom januara 2023. godine, no napominje da prema trenutnim podacima, u posljednje vrijeme ne bilježe veći broj krađa nego što je to uobičajeno.

Ističe kako su to i dalje najčešće provale u stanove i objekte te da se krade ono što provalnici nađu u domovima odnosno poslovnim objektima.

Tužilaštvu HNK Fena je također uputila pitanje u kojoj vrijednosti treba biti ukradena roba da policija reagira po službenoj dužnosti te što se događa ako netko ukrade npr. paštetu, ali do zaključenja ovoga teksta nismo dobili odgovor.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.