open-navfaktor-logo
search
Varnice u sudnici
"Zbog propalih optužnica protiv direktora OSA-e, umjesto nastavka hajke, neko bi u Tužilaštvu morao dati ostavku"
Ročište u Sudu Bosne i Hercegovine povodom prijedloga državnog tužioca Olega Čavke da se odredi jednomjesečni pritvor direktoru Obavještajno-sigurnosne situacije (OSA) BiH Osmanu Mehmedagiću na momente je bilo izuzetno burno.
16.07.2021. u 12:54
get url
text

VEZANI TEKST - Detalji iz sudnice: Mehmedagić je nezakonito uhapšen i zadržan, ovo ročište se nije smjelo ni desiti

Mehmedagićeva braniteljica Senka Nožica ustvrdila je danas da se "protiv njega vodi istraga kao produžena hajka iz političkih razloga".

Na tu njenu tvrdnju, "skočio" je tužilac Čavka, te prigovorio, kazavši da je to "uvreda za njega i za Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, te da vrijeđejući njega i instituciju iz koje dolazi advokatica čini krivično djelo".

- Ja sam spremna odgovarati za to krivično djelo. Imam pravo na slobodu iznošenja mišljenja - kazala je Nožica.

Ona je podsjetila da je Tužilaštvo ranije podiglo dvije optužnice protiv Mehmedagića, da je jedna odbijena, a druga okončana pravosnažnom oslobađajućom presudom.

VEZANI TEKST - Nožica o direktoru OSA-e: Ovo je produkt političkih igara, spremna sam krivično odgovarati zbog ove tvrdnje

- U demokratskom društvu bilo bi normalno da neko u tom Tužilaštvu nakon toga podnese ostavku. Ali ne, nastavlja se hajka, i ovo je dio te hajke - podvukla je Nožica.

Podsjetimo, isti tužilac je ranije protiv Mehmedagića Sudu BiH podnosio dvije optužnice.

Jedna je okončana pravosnažnom oslobađajućom presudom, dok je druga dvaput odbijena jer tužilac Čavka nije uspio dokazati ni minimum osnovane sumnje potrebne za njihovo potvrđivanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.