open-navfaktor-logo
search
Hoće li biti novca
Zbog rasta cijena troškovi rada Roditeljske kuće u Sarajevu sa 150.000 porasli na 300.000 KM
U Roditeljskoj kući u Sarajevu, koja se nalazi u sastavu Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka", trenutno je smješteno pet porodica iz cijele Federacije BiH.
07.07.2023. u 08:16
get url
text

Iako cijene troškova života gotovo svakodnevno rastu, rad Udruženja i Roditeljske kuće za sada nije ugrožen, kaže Jasna Vatreš, socijalna radnica i sekretar Udruženja.

- Naš cijeli rad zasniva se na prikupljanju sredstava ili putem donacija ili projektima koje provodimo. Time tokom cijele godine nastojimo osigurati dovoljno sredstava kako ne bio doveden u pitanje naš rad. Želja nam je i cilj da budemo u svijesti, kako običnog građanina, tako i zakonodavne i izvršne vlasti, da znaju značaj postojanja ovakvog jednog udruženja - navodi Vatreš.

Jasna Vatreš

Do sada je za godišnji rad Roditeljske kuće u Sarajevu bilo potrebno 150.000 KM. Zbog ogromnog rasta troškova života, ta cifra uvećana je, kako kaže Vatreš, za gotovo duplo.

- Naša procjena od kraja prošle i u nekoliko mjeseci ove godine je da ta brojka sada iznosi od 250.000 do 300.000 maraka. Za sada nemamo problem u finansiranju, nadamo se da ćemo animirati i sve ostale koji to mogu da nam pruže podršku kako bismo i u narednom periodu nesmetano funkcionisali - naglašava Vatreš.

Dodaje kako se mijenja svijest nadležnih vlasti, pa Udruženje od određenih kantona i vlada već treću godinu zaredom uspijeva dobiti pomoć.

- To su vlade Unsko-sanskog kantona (USK) i Zeničko-dobojsko kantona (ZDK), te gradovi poput Sarajeva, Visokog i općina Stari Grad i Novo Sarajevo. To su nivoi vlasti sa kojima smo ostvarili kontinuitet u pomoći u radu Udruženja i Roditeljske kuće. Naravno, tu su i društveno odgovorne kompanije te pojedinci koji svojim donacijama pomažu naš rad.

Navodi kako je u proteklim mjesecima, zbog pandemije i poskupljenja cijena građevinskog materijala, bio usporen rad Roditeljske kuće u Tuzli.

- Na to nismo mogli utjecati. Ono što je važno istaći jeste da imamo osiguranu većinu sredstava koja su potrebna za završetak radova. Nadamo se da će Roditeljska kuća svoja vrata zvanično otvoriti u septembru ili najkasnije u oktobru. Ona će biti manja nego u Sarajevu. Imat će pet apartmana, što je sasvim dovoljno za Odjel hematologije i onkologije koji se nalazi pri Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli. Tu će biti smještena djeca iz Tuzlanskog kantona, Brčko Distrikta i mališani povratnici istočnog dijela entiteta RS - kazala je Vatreš.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.