open-navfaktor-logo
search
PM10 čestice
Zbog smanjenja zagađenosti zraka u KS ukinuta epizoda "Pripravnosti"
S obzirom na trendove pada koncentracija zagađujućih PM10 čestica u zraku, kao i prognozirane vremenske prilike, Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor nad provođenjem Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka, ukinulo je epizodu "Pripravnost" na području Kantona Sarajevo.
04.12.2022. u 13:29
get url
text

Press služba Kantona Sarajevo saopćila je da se sporiji pad koncentracija ovog polutanta bilježi na mjernim mjestima Ilijaš i Vogošća, ali s obzirom na trenutne vremenske prilike poboljšanje kvaliteta zraka nastavit će se i na ovom području.

Prema sinoptičkoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda u naredna tri dana na području Kantona Sarajevo se očekuju  povremene padavine, te vjetar promjenjive jačine, što će pogodovati zadržavanju povoljne situacije. Povremeno se  očekuju slabije temperaturne inverzije koje mogu dovesti do osicilacija u koncentracijama PM10, uz povećanje vrijednosti, uglavnom u večernjim satima.

Objavljeni podaci se prikupljaju sa referentnih  mjernih stanica kojima rukovode stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo KS i predstavljaju najvjerodstojniji i relevantan izvor podataka o kvaliteti zraka.

Na stranici Federalnog hidrometeorološkog zavoda se mogu vidjeti i indexi kvaliteta zraka, ali, podsjećamo, oni se odnose na 24-satne vrijednosti i nisu relevantni za ocjenu trenutnog stanja.

Stručno tijelo će nastaviti kontinuirano pratiti stanje kvaliteta zraka i meteorološke prilike, te o svemu tome blagovremeno informisati javnost.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.