open-navfaktor-logo
search
Moralni i zdravstveni razlozi
Zbog štrajka rudara "Stare jame" ostavku podnio predsjednik Sindikata RMU Zenica
Donio sam konačnu odluku da iz moralnih, zdravstvenih i ljudskih razloga dajem ostavku na mjesto predsjednika Saveza samostalnih Sindikata Rudnika mrkog uglja Zenica – kazao je Elvedin Avdić, koji je danas zvanično potpisao i predao ostavku.
19.07.2021. u 15:57
get url
text

Avdić je istakao da je nezadovoljan odlukom svojih kolega iz pogona "Stara jama," koji su u subotu obustavili proizvodnju i od tada ne silaze u jamu.

- Odluku sam donio još prošlog mjeseca, ali sam je danas potpisao i predao. Ovo je nešto što je jače od mene i jer sam, konačno, shvatio da se ne vrijedi boriti sa samim sobom. Pod borbom sa samim sobom mislim na to da smo izborili opstanak, osigurali sredstva, dogovorili sa Poreznom upravom Federacije BiH da nas ne blokiraju do 31. decembra 2022. godine. Međutim, mi smo sami sebe blokirali i vezali ruke. Takva borba je uzaludna i nije vrijedna mog zdravlja niti moje porodice - kaže Avdić.

On navodi da su bili osigurali novac za isplatu plaće i toplog obroka za juni još prošle sedmice, ali su zbog tužbi radnika za neuplaćene doprinose za PIO/MIO te blokade u iznosu od 1,8 miliona KM, plaću dobili tek danas.

Podsjeća i da su za prošlu i ovu godinu osigurali 40 miliona KM za penzionisanje radnika, za zbrinjavanje na socijalno prihvatljiv način radnika koji su bili višak, ali više nije mogao, kako je kazao, kontrolisati postupke radnika.

Dodaje i da zaposleni u pogonu "Raspotočje" zeničkog rudnika nisu prekidali rad.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.