open-navfaktor-logo
search
Posljedice
Zbog štrajka u najvećem sudu u RS-a nije održano 1.000 ročišta, nerealizirano 4.900 naredbi
Sudije ne mogu poslati tužbu na odgovor, ne postoje uvjeti za održavanje ročišta, ne postoji ulaz ni izlaz pošte, sudije ne mogu utvrditi je li stranka izjavila odgovor na tužbu, je li izjavljena žalba, revizija...
Autor: B. S.
19.03.2024. u 13:03
get url
text
Osnovi sud Banja Luka
Osnovi sud Banja Luka
FOTO: Faktor/Arhiva
Štrajk administracije u pravosuđu RS-a, koji je počeo 28. februara ove godine, već je ostavio dalekosežne štetne posljedice za građane i stranke u postupku, ali i finansijske za budžet ovog entiteta.
Najveći sud u ovom entitetu, Osnovni sud Banja Luka koji ima oko 250 zaposlenih, upozorio je da im je onemogućen redovan rad, te da ih je štrajk samo na krivičnom odjeljenju za deset radnih dana usporio za oko tri mjeseca.
Navode i da samo od 28. februara do 13. marta nije održano više od hiljadu ročišta, dok je ostalo nerealizirano više od 4.900 dnevnih naredbi.
- Generalni štrajk administrativnog osoblja suda onemogućava redovno poslovanje, a građani i stranke trpe štetu. Provedeni su samo hitni predmeti na svim referatima prema rješenju o utvrđivanju minimuma procesa rada za vrijeme štrajka - istakli su iz Osnovnog suda Banja Luka.
Na krivičnom referatu nije održano 166 ročišta i 610 naredbi izdatih od sudije.
- Posebno ukazujemo na ogromne troškove u koji su uključeni pristupanje stranaka, svjedoka, vještaka i tako dalje. Imajući u vidu složenost postupanja na krivičnom odjeljenju (veliki broj svjedoka i vještaka), a posebno zbog velikog broja predmeta u kojima se postupa u vijećima od troje sudija, već sadašnje trajanje štrajka je usporilo ukupno postupanje u krivičnim predmetima, po slobodnoj procjeni, za otprilike tri mjeseca, s obzirom na to da se posljedice trenutnog nepostupanja multipliciraju i imaju dalekosežne posljedice kako na rad u pojedinom predmetu, tako i na rad suda generalno - istakli su u Osnovnom sudu Banja Luka.
Naglašeno je i da sudije parničnog odjeljenja od početka štrajka nemaju uvjete da poduzimaju niti jednu procesnu radnju.
- Ne mogu da pošalju tužbu na odgovor, ne postoje uvjeti za održavanje ročišta, ne postoji ulaz niti izlaz pošte, sudije ne mogu da utvrde da li je stranka izjavila odgovor na tužbu, da li je izjavljena žalba, revizija, da li je uplaćen predujam za vještačenje, da li je neki vještak izradio i dostavio nalaz i mišljenje, da li je u nekom predmetu povučena tužba… Ne postoji mogućnost nikakve komunikacije sa strankama i ostalim učesnicima u postupku zbog čega su sudije ovog odjeljenja u potpunoj blokadi rada – navedeno je iz banjalučkog suda.
Na parničnom odjeljenju je do sada propalo ukupno 464 zakazanih ročišta, a na prekršajnom referatu nije održano 190 usmenih pretresa i nerealizirano je 1485 naredbi.
Na izvršnom odjeljenju nisu provedene zakazane izvršne radnje koje provode sudski izvršitelji, niti su održana ročišta za prodaju pokretnih i nepokretnih stvari, kao ni ostala ročišta.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.