open-navfaktor-logo
search
Oglasili se
Zbog štrajka u pravosuđu RS-a Ministarstvo poziva da im se jave sve stranke koje su oštećene
Ministarstvo pravde RS-a oglasilo se danas povodom štrajka zaposlenih u pravosuđu ovog entiteta koji je počeo jučer.
29.02.2024. u 15:08
get url
text

Pozvali su sva eventualno oštećena fizička i pravna lica ili stranke koje su pretrpjele bilo kakve neugodnosti zbog štrajka, da im se jave. Generalni štrajk u pravosuđu počeo je jučer, a sprovodi se u oko 80 posto pravosudnih institucija RS-a - sudovima, tužilaštvima i Pravobranilaštvu.

Napomenuto je da su predsjednici sudova i glavni tužioci posebno dužni osigurati obavljanje poslova iz nadležnosti sudova i tužilaštava čijim nečinjenjem bi građani, odnosno fizička i pravna lica ili RS trpjeli štetu.

- Dakle, predsjednici sudova i glavni javni tužioci će voditi računa da se minimumom procesa rada za vrijeme štrajka, građanima i drugima, omogući zaštita ljudskih prava u razumnom roku, kao i da se izvršavaju svi poslovi koji su taksativno navedeni u rješenju o utvrđivanju minimuma procesa rada - saopćeno je iz Ministarstva pravde RS-a. 

Naglašeno je da, zakazana ročišta, rasprave i pretresi ne mogu biti odloženi ili odgođeni zbog štrajka koji je u toku, da se nikome ne može oduzeti pravo da preda bilo kakav akt pravosudnoj instituciji, da dobije potrebno uvjerenje ili potvrdu, da registri kod nadležnih registarskih sudova moraju raditi kako bi se omogućilo da privredno poslovanje nastavi funkcionisati.

- Shodno tome, pozivamo sva fizička i pravna lica, kojima pred pravosudnim institucijama RS-a bude onemogućeno da ostvaruju svoja prava u postupcima pred tim institucijama, da obavijeste Ministarstvo pravde kako bi se preduzele zakonom propisane mjere prema pravosudnim institucijama koje postupaju suprotno rješenju o utvrđivanju minimuma procesa rada.

Pored toga, pozivamo građane, pravna lica i sve druge subjekte da prijave sve neugodnosti sa kojima se susretnu, kao i slučajeve u kojima budu onemogućeni u ostvarivanju svojih prava za vrijeme trajanja štrajka, kako bi ovo ministarstvo moglo preduzimati potrebne mjere i radnje iz svoje nadležnosti - istaknuto je.

Prijaviti se može putem redovne pošte na adresu: Trg Republike Srpske broj 1, 78 000 Banja Luka, kao i putem elektronske pošte na mail Ministarstva pravde RS-a.

- Namjera nije da se onemogućava štrajk zaposlenih u institucijama pravosuđa, već isljučivo da za vrijeme trajanja štrajka, omogući da se fizičkim i pravnim licima pruži zaštita u ostvarivanju neophodnog minimuma njihovih prava pred institucijama pravosuđa - saopćeno je iz Vlade RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.