open-navfaktor-logo
search
Mjera Uzbuna
Zbog zagađenja: Sarajevska policija iz saobraćaja isključuje vozila s Euro 2 normom
Ta vozila se isključuju iz saobraćaja na prvom pogodnom mjestu gdje ostaje to vozilo. Mi apelujemo na građane da ne koriste ta vozila u užem gradskom području
11.01.2020. u 12:57
get url
text

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo počeli su sa isključivanjem iz saobraćaja vozila koji imaju Eura 2 normu.

- U skladu sa interventnim mjerama i preporukama o postupanju u stanju Uzbuna - pripadnici MUP KS, zajedno sa Kantonalnom inspekcijom rade kontrolu vozila u saobraćaju – naveli su iz Vlade Kantona Sarajevo.

Kako je za Faktor pojasnio Mirza Hadžiabdić, glasnogovornik MUP-a KS, ovo je mjera koja se nalazi u Planu interventnih mjera u slučaju zagađenja.

- Policajci su u gradu i zaustavljaju vozače sa vozilima sa Euro 2 normom. Ta vozila se isključuju iz saobraćaja na prvom pogodnom mjestu gdje ostaje to vozilo. Mi apelujemo na građane da ne koriste ta vozila u užem gradskom području. Mi ćemo postupati i dalje u skladu s onim što bude propisano planom – kazao je Hadžiabdić.

Prema mjerenjima kvalitete zraka u glavnim gradovima u cijelom svijetu, Sarajevo je i danas najzagađenija prijestolnica, a indeks zagađenja zraka, prema podacima stanice AirVisual, u podne je iznosio 344.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.