open-navfaktor-logo
search
Akcija SIPA-e i OSA-e
Zbog zločina u Bijeljini uhapšen general MUP-a RS-a Goran Sarić
Goran Sarić, general-major Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a u penziji, uhapšen je zajedno sa još šest osoba u jutrošnjoj akciji SIPA-e u Bijeljini, a zbog sumnje u učešću ubistva 22 civila u ovom gradu.
03.12.2021. u 11:56
get url
text

Ova informacija nezvanično je potvrđena za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), po nalogu Tužilaštva BiH, na području Bijeljine i Sokoca uhapsili su sedam osoba, među kojima je i Goran Sarić.

Tužilaštvo BiH je saopćilo da ih sumnjiči za učešće u ubistvu 22 civila bošnjačke nacionalnosti na području Bijeljine, među kojima je bilo sedam maloljetnika i osam žena. Ubijeni su, prema saopćenju Tužilaštva BiH, u mjestu Balatun kod Bijeljine.

VEZANI TEKST - Hapšenja zbog zvjerske likvidacije 22 člana porodica Sejmenović, Malagić i Sarajlić

Među osumnjičenima, koji su uhapšeni, jesu i osobe koje se terete da su direktno učestvovali u egzekucijama civilnih žrtava.

Sarića je Sud Bosne i Hercegovine u dva predmeta oslobodio krivice za zločine počinjene u Sarajevu 1992. i 1995. godine za genocid u Srebrenici.

On je 2018. oslobođen optužbe da je izdao upute, ali i vršio kontrolu nad zamjenikom Ljubomirom Borovčaninom – koji je u Haškom tribunalu osuđen na 17 godina zatvora za zločine u Srebrenici – te da je pomagao članovima udruženog zločinačkog poduhvata u izvršenju genocida u kojem je ubijeno više od 7.000 i raseljeno oko 40.000 osoba.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine je u julu 2019.godine objavila intervju sa Sarićem, u kojem je rekao da se zločin u Srebrenici ne smije negirati, ali je napomenuo da ne zna ko ga je počinio i zašto se desio jer je u to vrijeme bio na terenu na području Sarajeva.

Prije optužnice za Srebrenicu, Sariću se sudilo za zločine počinjene u Sarajevu.

Sarića je Sud BiH u novembru 2014. godine pravosnažno oslobodio krivice da je, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Centar, nadzirao i učestvovao u razdvajanju muškaraca koji su bili zatvoreni u Psihijatrijskoj bolnici Jagomir u Sarajevu.

- Niko nije znao šta se dešava, niti je iko imao rješenje. Bez obzira na to što sam bio policijski funkcioner ili rukovodilac – ili kasnije, u drugoj fazi rata, komandant – ja nisam mogao utjecati ni na jednu odluku, ni na jednu bitku, ni na jedan događaj. Ti si išao stihijski, ono što ti komanduju i što se moralo raditi kad je rat. Grozno, ne dao Bog nikome - rekao je Sarić ranije u intervjuu za BIRN BiH.

Uhapšeni se sumnjiče za ubistvo 22 člana porodica Sarajlić, Sejmenović i Malagić, među kojima i sedmero djece, koji su odvedeni iz svojih kuća u bijeljinskom naselju Bukreš, gdje su stanovali i ubijeni u zoru 25. septembra 1992. godine u selu Balatun na obali Drine na području Bijeljine.

Na groblju u Sremskoj Mitrovici 2002. godine pronađeni su posmrtni ostaci 13 tijela, ukopani pod oznakama NN. Do 2011. pronađeno je i sahranjeno 18 stradalih, a četvero se još vode kao nestali. Prema saznanjima nadležnih službi taj zločin počinili su pripadnici specijalne jedinice MUP-a Republike Srpske, poznate pod imenom "Pahuljice".

Iz Tužilaštva BiH potvrđeno je da se osumnjičeni terete sa su kao pripadnici policijskih struktura RS-a, učestvovali u ubistvu 22 osobe bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo sedmero djece i osam žena, a koji su ubijeni u mjestu Balatun kod Bijeljine.

- Među osumnjičenima koji su uhapšeni su i osobe koje se terete za direktno učešće u egzekucijama žrtava. Tužilaštvo BiH zahvaljuje se pripadnicima SIPA-e i OSA-e BiH, na saradnji i zajedničkim naporima u procesuiranju ovog predmeta - saopćili su iz Tužilaštva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.