open-navfaktor-logo
search
Sve češći napadi
Zdravstveni inženjeri: Krajnje je vrijeme da zdravstveni profesionalci dobiju institucionalnu zaštitu
Komora diplomiranih zdravstvenih inženjera svih profila Federacije Bosne i Hercegovine najoštrije osuđuje događaje tokom kojih su zaposleni zdravstveni profesionalci zlostavljani, ugroženi ili napadnuti na svom radnom mjestu.
20.02.2023. u 16:31
get url
text

- Pravo i obaveza zdravstvenih profesionalaca je da rade u najboljem interesu pacijenata i očuvanju njihovog zdravlja i ne postoji nikakvo opravdanje za napade i neprijatnosti koje doživljavaju, a koji su, nažalost postali sve češći. Na ovaj problem se nadležne institucije upozaravaju već dugi niz godina i smatramo da je krajnje vrijeme da se ovom problemu pristupi sistemski i da zdravstveni profesionalci dobiju institucionalnu zaštitu na svom radnom mjestu - saopćili su iz Komore.

Napominju da je još u martu 2022. godine utvrđen Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona FBiH, kojim je uvedeno i krivično djelo prinude prema zdravstvenom profesionalcu, kako bi se zaštitilo obavljanje zdravstvene djelatnosti kao javne službe.

- Ovim Nacrtom je definisano će se osoba koja upotrijebi silu prema zdravstvenom profesionalcu koji obavlja zdravstvenu djelatnost kao javnu službu, kazniti kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine. Takokođer, ovaj Nacrt navodi da ako se napadom na zdravstvenog profesionalaca ugrozi njegov život ili mu se nanese tjelesna povreda ili se prema njemu upotrijebi oružje ili opasno oruđje, počinitelj kazni sa kaznom zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina - navode iz Komore i dodaju:

- Nažalost, ovaj Nacrt još uvijek nije prošao parlamanternu proceduru i još nije primjenjiv, te apelujemo na nadležne institucije da u što skorijem vremenu poduzmu potrebne korake kako bi se zdravstvenim profesionalcima osigurala pravna zaštita na radnom mjestu.

VEZANI TEKST - Avdović: Tražimo donošenje zakona, ako treba, ići ćemo i do Strazbura; Šarkić: Zaštitar na svakom odjelu nikuda ne vodi 

Pozivaju nadležne da što prije osiguraju podizanje nivoa sigurnosti u zdravstvenim ustanovama i razmotre mogućnost uvođenja zaštitarske službe i video nadzora gdje su napadi na zdravstvene profesionalce najučestaliji, poput čekaonica, kartoteka i prijemnih šaltera.

- Pružamo punu podršku zdravstvenim profesionalcima i Sindikatu radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo na svim aktivnostima koje poduzimaju u cilju zaštite svog članstva. Komora diplomiranih zdravstvenih inžinjera svih profila Federacije Bosne i Hercegovine će u narednom periodu poduzeti sve svoje zakonske ovlasti kako bi se zdravstvenim profesionalcima osigurala veća fizička i pravna zaštita na radnom mjestu - navodi se u saopćenju koje potpisuju predsjednik Komore Dinko Remić i predsjednik Upravnog odbora Komore Daniel Maestro.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.