open-navfaktor-logo
search
Dok traje istraga
Zdravstveni radnici Doma zdravlja KS tvrde da se lažne potvrde o vakcinaciji i dalje izdaju, cijena od 200 do 400 eura
Ko je građanima Kantona Sarajevo u prethodnim mjesecima prodavao potvrde o vakcinaciji protiv COVID-19 i koliko je za to uzimano novaca, radi li se o pojedinačnim slučajevima ili organiziranoj grupi iz dvije javne zdravstvene ustanove - Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" i JU Dom zdravlja KS, još se ne zna.
04.08.2022. u 21:29
get url
text

Ono što je poznato jeste da iz Tužilaštva Kantona Sarajevo ovih dana stižu pozivi uposlenim zdravstvenim radnicima JU Dom zdravlja KS da dođu na informativni razgovor. Radi se o zdravstvenim radnicima koji su od otvaranja vakcinalnog punkta u Zetri, ali i nakon što je on zatvoren, radili na poslovima u vezi s vakcinacijom i izdavanjem Covid-potvrda.

Sa Zetre nestali laptopi

Navodno je, nakon što je od osam uhapšenih osoba u martu "izvučeno" više informacija, istraga sada proširena i na veći broj uposlenika JU Dom zdravlja KS.

- Zvali su i tadašnju direktoricu Doma zdravlja Novi Grad, glavnu sestru, ali i sve one koji su radili na tim poslovima, te kolege iz Doma zdravlja Centar. Navodno je i SIPA bila kod Ademira Spahića, desne ruke ministra zdravstva KS Harisa Vranića, koji je u Zetri bio koordinator za vakcinaciju. Pozive su dobili uposleni i iz drugih domova zdravlja, a na spisku je i nezdravstveni kadar - navodi grupa zdravstvenih radnika iz JU Dom zdravlja KS koji su, kako kažu, Tužilaštvu KS sami prijavili nezakonite radnje u izdavanju Covid-potvrda.

VEZANI TEKST - Osam uhapšenih zbog sumnje da su za 200-300 eura osiguravali izdavanje lažnih potvrda o vakcinaciji

Podsjetimo, 30. marta, u okviru akcije "Posrednik", pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Visokog i Breze uhapsili su devet osoba.

Sutradan (31. marta) SIPA osam osumnjičenih predala je Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Kako je tada saopćeno iz Tužilaštva KS, "uhapšeni su osumnjičeni za više koruptivnih krivičnih djela, između ostalog, da su se udružili u grupu u proteklom periodu i za 200-300 eura posredstvom službene osobe iz JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo osiguravali izdavanje lažnih potvrda o vakcinaciji na području Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona".

Jedan od zdravstvenih radnika, koji je ovih dana odgovarao na pitanja tužioca u Tužilaštvu KS, kazao nam je "da im je saopćeno kako će biti poteškoća oko utvrđivanja tačnih imena i prezimena onih koji su upleteni u nezakonite radnje izdavanja Covid-potvrda jer se, dodaje, radi o velikom broju pacijenata".

- Problem je što niko nije gasio, pa opet palio kompjutere iz prelaska u drugu iz prve smjene, tako da su ljudi u drugoj smjeni mjesecima radili na šiframa uposlenika koji su ujutro upalili računar, a smjene se mijenjaju svake sedmice. Primjera radi, kolega u drugoj smjeni radio je na mojoj šifri skoro osam sati, a tako i ja kada bih radio drugu smjenu. Zbog toga nam je u Tužilaštvu rečeno kako će neovisno o šiframa pod kojima su podaci unoseni, morati pratiti po šihtericama ko je zapravo taj dan radio prvu, a ko drugu smjenu - govori zdravstveni radnik čije je ime i prezime poznato Redakciji.

Podsjetimo, krajem prošle godine grupa zdravstvenih radnika JU Dom zdravlja KS Faktoru je iznijela podatak da neke njihove kolege "izdaju lažne Covid-potvrde i za to uzimaju novac".

- Nažalost, postoje kolege koje su tome podlegle, vjerovatno zbog novca. Svi znaju da je toga bilo u domovima zdravlja Novi Grad, Ilidža i Stari Grad. Slučajevi koji su se desili u Novom Gradu prijavljeni su menadžmentu ustanove, ali nam nije poznato da se isto desilo i u Starom Gradu i Ilidži – kazali su nam tada zdravstveni radnici i dodali kako je poznata i cijena koja se uzima za potvrdu, a to je 500 KM.

No prema novim informacijama koje ovih dana dobijamo od uposlenika JU Dom zdravlja KS, Covid-potvrda plaćala se u eurima.

- Posljednja informacija kojom raspolažemo je da je potvrda, dok se u Zetri vakcinisalo, iznosila 500 KM za dvije doze vakcine. Međutim sada po najnovijem, jer nezakonito izdavanje Covid-potvrda još traje, jest da se cijena tog dokumenta kreće između 200 i 400 eura, u zavisnosti od toga da li su upisane dvije, tri ili četiri doze vakcine. Ima još nešto, navodno su neki laptopi, koji su korišteni u Zetri, jednostavno nestali, a na njima se nalaze aplikacije Zavoda zdravstvenog osiguranja KS za unos podataka - ističe naš sagovornik.

VEZANI TEKST - U Sarajevu za 500 KM prodavane potvrde o vakcinaciji, evo šta kažu u Domu zdravlja

Podsjetimo, o nezakonitom radu na vakcinalnom punktu u Zetri zdravstveni radnici JU Dom zdravlja KS za Faktor su govorili u decembru prošle godine.

- Dok je Zetra radila, svašta se dešavalo, nestajalo je struje, padao je sistem. Bilo je slučajeva da nam sa Zetre dođe osoba sa papirićem, zdravstveni radnik prokuca je na barcode, ali je ne nađe. U tom slučaju mi osobu moramo unijeti u spisak. No na toj potvrdici stoji pečat iz Vrazove i faksimil ljekara koji je bio na vakcinaciji, upisana su dva datuma i šifre vakcina. Ali kako smo mi sve ustvari otkrili. Kolegica je, navodno da pacijenti ne bi silazili i smetali nam, počela donositi potvrde, pa smo na jednoj primijetili da su šifre vakcina i datumi sa Zetre, a faksimil doktorice koja nikada nije radila u Zetri. Bilo je potvrda na kojima uopće nije bilo faksimila, nego da je onako malo otisnut kartoteški pečat. Medicinar kad na brzinu radi, ne vidi to. Kad ti donese nekoliko takvih papirića, a tebi gužva, ne vidiš i tako sve prokucaš. No neke kolege su to primijetile, raspitale se kod ljekara, pa se ispostavilo da na potvrdama stoji faksimil doktora koji nikad nije kročio u Zetru – ispričali su nam tada zdravstveni radnici.

Naš sagovornik dodaje "kako cijeli grad zna za uvezanu grupu iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva koja se bavi izdavanjem lažnih Covid-potvrda".

- Javna je tajna da osoba iz Istočnog Sarajeva šalje građane koji žive u entitetu RS nekome u Sarajevu, ko ne radi u JU Dom zdravlja KS, ali koji je uvezan sa osobom koja radi u javnoj ustanovi, da im izda lažnu Covid-potvrdu, naravno za određenu sumu novca - navodi zdravstveni radnik sa kojim smo razgovarali.

Šta kaže Baltić

Doc. dr. Abel Baltić, direktor JU Dom zdravlja KS, kaže "kako nije upoznat o toku istrage u slučaju nezakonitog izdavanja Covid-potvrda o vakcinaciji".

- Ja sam još davno, nakon što su naši uposlenici primijetili da tu nešto nije uredu, i izjave tadašnje direktorice Doma zdravlja Novi Grad Merime Pašić, formirao internu komisiju kako bih utvrdio činjenično stanje. Utvrđeno je da postoji osnovana sumnja da neke radnje nisu vršene kako treba, a onda smo mi preko našeg advokata predali prijavu Tužilaštvu KS i policiji da dalje rade svoj posao. Nikakvih drugih informacija do ovog trenutka nemam - kaže Baltić. 

Iako se pričalo, Baltić ističe "kako niko iz JU Dom zdravlja KS nije uhapšen".

- U martu je uhapšeno osam osoba, koliko ja znam niko od njih nije iz JU Dom zdravlja KS - navodi Baltić.      

Zanimalo nas je i dokle je Tužilaštvo Kantona Sarajevo stiglo sa istragom. Na naš upit iz Tužilaštva KS kratko nam je odgovoreno "kako postupajuća tužiteljica intenzivno i kontinuirano postupa u predmetu, te da zbog prirode postupka, Tužilaštvo KS u ovom momentu ne može davati više informacija".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.