open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljni plaćama
Zdravstveni radnici HNK idu u štrajk; Anić: Izjave Vlade ne stoje, ona daje novac bolnici u kojoj radim
Oko 4.000 zdravstveni radnici u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) ne odustaju od generalnog štrajka, a tačan datum njegovog početka saopćit će iduće sedmice.
13.09.2023. u 17:26
get url
text

VEZANI TEKST - Zdravstveni radnici HNK najavili štrajk, traže veće plaće, šta su poručili iz Vlade

Kazao je to za Faktor Ivica Anić, predsjednik Reprezentativnog sindikata Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, navodeći kako su sindikati u prethodnom periodu na skupštinama donijeli jednoglasne odluke da se ne odustaje od generalnog štrajka.

- U toku je potpisivanje sporazuma sa zdravstvenim ustanovama o poslovima koji se ne mogu prekidati tokom generalnog štrajka. Očekujemo da će to biti urađeno do kraja ove, tako da ćemo iduće sedmice objaviti tačan datum početka generalnog štrajka - dodaje Anić.

Podsjetimo, zdravstvenim radnicima u HNK istekao je kolektivni ugovor, a s obzirom na postojeću inflaciju, pad životnog standarda, stalno povećanje cijena te pogoršanje uvjeta rada, u novom kolektivnom ugovoru sindikati su predložili adekvatno povećanje plaća, nekih dodataka na plaće kao i uvjeta rada koji bi im olakšali svakodnevno obavljanje radnih zadataka.

Zdravstveni radnici u HNK nezadovoljni su visinom plaća. Visina satnice iznosi 2,30 maraka, što je, prema riječima Anića, ispod zakonski federalne propisane satnice.

- Mi jedini u državi imamo najnižu satnicu, u FBiH je propisano da najniža mora biti 2,31 KM - dodaje Anić.

Za stanje u kojem su se našli zdravstveni radnici HNK optužuju Vladi i resorno ministarstvo.

Iz Vlade HNK pak poručuju kako oni nisu prave adrese za rješavanje problematike zdravstvenih radnika, te da su to osnivači i poslodavci zdravstvenih ustanova.

Dodaju kako je Vlada samo potpisnik već dogovorenog kolektivnog ugovora, ali nude prijedlog da će Vlada, nakon što se ostvari korektan dijalog između osnivača i poslodavaca sa sindikatima i dođe do iznosa koji je realno moguć, prihvatiti jednu trećinu obaveza.

Anić međutim kaže kako takve izjave Vlade HNK nikako ne stoje te da je dovoljno pogledati zadnje stranice kolektivnih ugovora i ko ih je potpisao. 

- Sve kolektivne ugovore potpisao je ministar zdravstva. Zakon je vrlo jasan, Vlada je poslodavac i mom poslodavcu. Ona daje novac bolnici u kojoj radim. Vlada je ta koja svim poslodavcima pošalje kolektivne ugovore da daju mišljenje i zajedno sa njima pregovara. Kako ja zastupam sve zdravstvene ustanove, odnosno sindikate, tako i Vlada HNK zastupa mog poslodavca i sve njih. Na kraju kad se postigne sporazum, kao što je to bilo prije dvije godine, potpisuje ga ministar zdravstva - pojašnjava Anić.

Na pitanje, ukoliko dođe do štrajka, kako će zdravstvene ustanove raditi, Anić kaže kako će ispred svakog objekta biti postavljeni trijažni punktovi u kojima će se primati sami hitni slučajevi, životno ugroženi te pacijenti koji leže na odjelima bolnica.

- Svi oni koji dolaze na snimanja i preglede u primarnu zdravstvenu zaštitu neće dobiti zdravstvenu uslugu - naglasio je Anić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.