open-navfaktor-logo
search
Bez dogovora
Zdravstveni radnici i dalje ispred zgrade Vlade KS, posjetili ih Šefik Džaferović i Sebija Izetbegović
Zdravstveni radnici već danima borave ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo zahtijevajući potpisivanje granskog kolektivnog ugovora. 
19.04.2022. u 12:23
get url
text

U toku je sjednica Skupštine Kantona Sarajevo gdje je na dnevnom redu i Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo za 2022. godinu. 

VEZANI TEKST - Ni danas nije potpisan kolektivni ugovor radnika u zdravstvu, šta će razmatrati sutra Skupština KS
 

Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo, ističe da zdravstvenim radnicima nije u interesu da danas prođe finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja KS sve dok se ne potpiše granski kolektivni ugovor. 

- Jučerašnji Vranićev preformans je bio da pokuša javnosti predstaviti da smo se mi nešto dogovorili samo da bi danas prošao finansijski plan Zavoda. Nije nam u interesu da finansijski plan prođe sve dok se naši zahtjevi ne ispune - kazao je Selimić.

Zdravstvene radnike ispred zgrade Vlade KS jutros su posjetili predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, kao i direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Sebija Izetbegović.

- Posjetili su nas Šefik Džaferović i Sebija Izetbegović, pa se sad bojim da ne počnu pričati da smo SDA. Morat ćemo naći i Konakovića ili nekoga iz "njihove stranke", pa se i sa njima uslikati - rekao je šaljivim tonom Edo Selimić.

Zdravstveni radnici sa Sebijom Izetbegović

Podsjećamo, nakon više od 30 mjeseci agonije u petak su pregovarački timovi Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo i Vlade KS postigli dogovor o potpisivanju granskog kolektivnog ugovora, a jučer je ponovo sve stavljeno na čekanje do odluke Vlade KS.

Radnici u zdravstvu KS od 2. septembra 2019. godine tražili su svoja zakonom zagarantovana prava, a to je potpisivanje granskog kolektivnog ugovora, koji im je istekao još 7. februara 2019, te usklađivanje odnosa koeficijenata sa onima iz 2007. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.