open-navfaktor-logo
search
Kraj agonije
Zdravstveni radnici iz Konjica dobit će plaće
Na sastanku koji je održan sa menadžmentom Doma zdravlja i Opće bolnice Konjic dogovoreno je da u toku dana Porezna uprava Federacije BiH deblokira račune ovih zdravstvenih ustanova, potvrdio nam je to dr. Dženan Lepara, direktor Opće bolnice Konjic. 
21.12.2021. u 14:36
get url
text

- Račun je deblokiran ugovorom o odgođenom plaćanju na šest mjeseci - kazao nam je kratko dr. Lepara. 

Iz Porezne uprave Federacije BiH kazali su nam da su porezni obveznici, u ovom slučaju JU Dom zdravlja i Opća bolnica Konjic, sa njima zaključili sporazum o odgođenom plaćanju duga na period od šest mjeseci.

- Porezni obveznici dužni su da redovno izmiruju svoje tekuće obaveze - naveli su u Poreznoj upravi FBiH.  

Dr. Azra Mušinović, predsjednica podružnice Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Doma zdravlja i Opće bolnice Konjic, kazala je kako su informaciju o deblokadi računa saznali iz medija, ali da još ništa nisu dobili od menadžmenta. 

- Vjerujemo da je ovo sve istina što čitamo u medijima. Nadamo se da će nas menadžment o svemu informisati sutra ujutro na sastanku. Ako je sve istina, onda mi odustajemo od onoga što je jučer dogovoreno, a to je potpisivanje otkaza i prelazak u druge zdravstvene ustanove - dodala je Mušinović.  

VEZANI TEKST - Medicinari iz Konjica: Nadležni šalju poruku da ih nije briga ko će liječiti ljude

Podsjetimo, jučer je nakon sastanka sa Strukovnim sindikatom doktora medicine i stomatologije Federacije BiH donesena odluka da će ako se danas ne odblokiraju računi, koje je zbog duga blokirala Porezna uprava FBiH, i ne isplate zaostale plaće, ljekari Doma zdravlja i Opće bolnice Konjic početi potpisivati otkaze i prelaziti u druge zdravstvene ustanove.

Zdravstveni radnici u Konjicu svoja prava tražili su i na ulici, a 26. novembra stupili su u generalni štrajk, nakon čega su blokirali i magistralni put u Konjicu. No, kako niko od nadležnih nije reagirao, 15. decembra prekinuli su rad okačivši bijele mantile na kapiju bolnice.

I pored svega, poštujući Zakon o generalnom štrajku FBiH, zdravstveni radnici Doma zdravlja i Opće bolnice Konjic cijelo vrijeme liječili su pacijente.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.