open-navfaktor-logo
search
Traže veće plaće
Zdravstveni radnici napustili sastanak sa Vladom KS, idu u generalni štrajk: Ucjenjuju nas preko teško oboljele djece
Predstavnici sva tri sindikata zdravstva u Kantonu Sarajevo (Sindikat radnika u zdravstvu, Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije i Strukovni sindikat medicinski sestara i tehničar) jutros su napustili sastanak koji je trebao biti održan sa pregovaračkim timom Vlade KS.
13.07.2023. u 16:14
get url
text

Potvrdio nam je to Senad Sadiković, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS, navodeći kako više ne namjeravaju razgovarati sa predstvnicima Vlade KS koji ih, dodaje, samo zamajavaju.

Senad Sadiković

- Predstavnici Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) KS jutros su trebali doći na treći po redu sastanak sa tačnom procjenom koliko mogu izdvojiti sredstava za povećanje plaća uposlenima u zdravstvu KS. Umjesto toga oni su došli sa nekorektnim zaključcima ZZOKS koje je iznio Haris Vranić, ministar zdravstva KS. Naveli su kako nisu u stanju napraviti proračun finansijskog plana, ali ono što nas je pogodilo i zbog čega smo napustili sastanak je njihova tvrdnja da nama mogu izaći ususret tako što će umanjiti sredstva sa stavki koje su vezane za program za dijagnostiku i liječenje teško oboljele djece po zaključku Vlade KS i ugovorne usluge potpomognute oplodnje. Kad su to saopćili mi smo ustali i napustili salu. Na takav način ucjenjivati radnike u zdravstvu je presedan. Naravno, da nismo pristali i nikada nećemo, jer ne želimo povećanje plaće na uštrb građana KS - kaže Sadiković.

 

VEZANI TEKST - Zdravstveni radnici traže veće plaće: Vladi KS dali 11. juli kao krajnji rok, najavljuju i obustavu rada

Sindikati imaju samo jedan zahtjev, a to je povećanje neto satnice sa porastom troškova života.

Trenutna satnica svim zaposlenima u zdravstvu iznosi 2,76. Raniji zahtjev sindikata bio je 3,28 KM, ali se on od danas promijenio, pa zdravstveni radnici sada traže povećanje satnice na 3,40 KM i da se odredi datum od kada će se povećanje primjenjivati.

- Naši zahtjevi su opravdani. Dobili smo informaciju da je Vlada Srednjobosanskog kantona samoinicijativno zdravstvenim radnicima povećala satnicu sa 2,31 na tri KM. Mi im više ne dajemo nikakve rokove. U toku je sastanak Glavnog odbora Sindikata radnika u zdravstvu, kojeg čine predstavnici 17 zdravstvenih ustanovca, uključujući i Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS). Prave se sporazumi i korekcije sporazuma. Mi smo jedinstveni u našem zahtjevu od kojeg odustati nećemo. Ukoliko Vlada KS ne prihvati naš zahjev zdravstveni radnici u KS početkom septembra stupaju u generalni štrajk - ističe Sadiković.

Naglasio je kako ZZOKS nije taj koji odlučuje kolika će biti satnica uposlenima u zdravstvu u KS.

- Pregovarački tim Vlade čine ministri, pravnici i jedan predstavnik ZZOKS. Dakle, da budemo jasni, ne čekamo mi odluku Zavoda, mi smo namjeravali pregovarati sa Vladom KS, ali to očigledno nije moguće - kaže Sadiković.

Dodaje kako će generalni štrajk više od 8.000 uposlenih u zdravstvu u KS ovog puta biti puno rigorozniji od prethodnih.

VEZANI TEKST - Čeka se na preglede i lijekove, nedostaje kadra, a ZZO drži 95 miliona KM; sindikati: Ne može se štedjeti na pacijentu

- Primat ćemo samo hitne slučajeve, ali će ispred svake zdravstvene ustanove biti trijažni tim koji će vršiti trijažu pacijenata kojima treba pružiti pomoć. Također, bit će korigovan sporazum u smislu ekonomsko-pravne službe, i neće biti nikakvih uplata, isplata, tendera, plaća - kazao je Sadiković.

Podsjetimo, Zavod zdravstvenog osiguranja KS tokom prošle godine akumulirao je višak sredstava u iznosu od oko 95 miliona KM.

- Pregovarački tim Vlade KS ovakvim ponašanjem želi kupiti vrijeme i da sredstva ostanu u ZZOKS kako su i navikli da prebacuju novac iz godine u godinu, umjesto da se troše na zdravstvene usluge pacijenata, zdravstvene radnike i kolektivne ugovore -zaključio je Sadiković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.